Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Drie, twee, ééééééén

22 december 2022

Dag lezer,

We zijn er bijna. Nog één dagje werken. Dan een dagje stressen in de aanloop naar het kerstfeest. Ten slotte genieten van het gezellige samenzijn … En dán komt het moment.

De feestelijkheden zijn voorbij, iedereen zit met een stevige post-suiker dip en dus is het tijd om weg te zakken bij een goede, oude kerstfilm. Home Alone ofzo. Zalig. Blijft hij nog overeind na zoveel jaren?

Misschien valt het je nu wel op wat voor een immense stapels cadeaus er vaak in die kerstfilms figureren. Dat is Hollywood, toch? Of is Kerstmis bij ons ook zo’n festival van consumptie? Blijkbaar blijven wij toch iets dichter bij de geest van het gebeuren. Zo worden kringwinkelcadeaus steeds populairder.

En terecht. Tweedehands cadeaus barsten van persoonlijkheid, nostalgie en vaak ook kwaliteit. “Zoals toen maken ze die vandaag niet meer.” Om maar te zeggen dat circulariteit en urban mining ook gezellig en feestelijk kunnen zijn, naast duurzaam en boeiend.

Aan inspirerende, circulaire verhalen hadden we de afgelopen maand alvast geen gebrek. Denk maar aan Sam Serveert die groenten en fruit redt van vroegtijdige compostering. Of BUURMAN ANTWERPEN dat hout recupereert van bouwprojecten. Studio AMA put dan weer inspiratie uit textielresten, terwijl Nina Serebrenick haar ideeën drukt op en mét reststromen.

Begint er nu een goed voornemen te borrelen om zelf een circulaire business aan de wereld te schenken? Ga dan zeker eens kijken bij the Circular kickstart. Zij nemen tot 20 starters op sleeptouw naar succes. Inschrijven kan nog tot 19 januari.

We wensen je fijne feestdagen toe en een duurzaam ondernemend nieuw jaar!

 
Logo Circular kickstart

Geef je start-up the Circular kickstart

The Circular Hub organiseert het eerste acceleratortraject in Vlaanderen met een unieke focus op duurzaam en circulair ondernemen. Inschrijven kan nog tot 19 januari!

Meer lezen
 
 
Droevige avocado

Dip van de week tegen voedselverlies: Wonky

Wonky voorkomt voedselverspilling door van de reststromen van groente- en fruitverwerkende bedrijven lekkere dips en smoothies te maken.

Meer lezen
 
 
De minister inspecteert een carbstone

De Carbstone: circulair zonder cement

Orbix en Masterbloc brengen een circulaire bouwblok op de markt op basis van metaalslakken en CO2.

Meer lezen
 
 
Gevel Mundo-a

Duurzaam bouwen breekt uit keurslijf

Het Brusselse ‘Natura Mater’ wil ervoor zorgen dat duurzaam bouwmateriaal meer norm dan niche wordt. Het adviesbureau begeleidt daarom architecten bij allerlei bouwprojecten. “Alternatieve bouwstoffen bieden heel wat creatieve mogelijkheden.”

Meer lezen
 
 
Stapels papier

Van afval naar luxepapier

Papier- en verpakkingsdistributeur Antalis heeft een opmerkelijk aanbod aan papiersoorten op basis van reststromen. Het eindresultaat is veel meer dan de som van de ingrediënten.

Meer lezen
 
 
BC Materials Gent Waste Brick

Bye bye baksteen, hallo perssteen

Het Brusselse BC Materials ontwikkelde een alternatief voor de baksteen, op basis van kalk en bouwafval. De ‘Gent Waste Brick’ wordt niet gebakken, maar geperst en heeft zo een lagere koolstofvoetafdruk.

Meer lezen
 
 
Baksteen afval

Nieuwe tool voor circulaire bouwprojecten

Circulair Gebouwd is een online hulpmiddel om de circulaire ambities van een bouwproject te bepalen, communiceren en op te volgen.

Meer lezen
 
 
Jeansbroek

Textielrecyclage PurFi verovert de wereld

PurFi beschikt over technologie die textielafval maar liefst 17 keer kan recycleren tot vrijwel nieuwe vezels. De joint venture van een West-Vlaams en een Amerikaans bedrijf is nu klaar om het proces op te schalen in India.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.