Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO. Een openbaring?

24 november 2022

Dag lezer,

Er zijn vrolijker dingen om aan te denken bij het ochtendgloren, zal je zeggen. En gelijk heb je. Toch schiet het regelmatig door ons hoofd als de wekker gaat: rustig maar, je kunt niet àlles weten.

Je mag dus van een ware epifanie spreken - dat woord kennen we dan weer wel - toen ten volle de enorme contradictie 'binnenkwam' tussen Thanksgiving en Black Friday.

Is Thanksgiving de dag in de VS "waarop dank wordt gezegd voor de oogst en allerlei andere goede dingen" (zo staat het letterlijk te lezen op Wikipedia), dan is de daarop volgende Black Friday bij uitstek de dag waarop té velen onder ons in een vlaag van collectieve waanzin al dat goede dat moeder aarde voortbrengt verkwanselen door het massaal in verwerkte vorm te kopen om er vervolgens niets mee te doen.

Om maar te zeggen: we zijn geen fan.

Gelukkig groeien onze gelederen. Green is voor alsmaar meer bedrijven the new black zoals je hieronder kunt merken. Of in grotezakenmensentaal: zonder een 'groene' strategie vandaag schrijf je morgen geen zwarte cijfers meer.

Als dat als een epifanie klinkt, dan zouden we ons haasten.

Tot binnenkort

 
green friday

Maak van Black Friday ‘Green Friday’

Op een dag waarop alles in het teken staat van kopen, oproepen tot consuminderen. Dat is wat winkelketen Dille & Kamille doet. In navolging van onder meer Patagonia wil de Nederlandse winkelketen de vrijdag na Thanksgiving vergroenen.

Meer lezen
 
 
Joren Vallaeys van Ugani Prosthetics poseert in een bos

Een stap vooruit met Ugani Prosthetics - Koplopers Podcast #1

In een reeks Koplopers Podcasts gaan we op zoek naar hoe ondernemers vanuit zichzelf bijdragen aan de zoektocht naar waarde(n) en naar brede welvaart voor iedereen. Ugani Prosthetics bijt de spits af.

Meer lezen
 
 
borro

Innovatie maakt het verschil. Hoe Borro een circulair idee uitwerkte tot een veelbelovende business

Verpakking herbruikmaar maken, het is wereldwijd een hot topic. Ook bij ons worden er grote stappen gezet. Zo introduceert Borro een cashloos statiegeldsysteem voor verpakkingen van takeaway en delivery. Filip Fransen legt uit hoe hij met hulp van The Circular Kickstart een idee tot een valabel businessplan uitwerkte.

Meer lezen
 
 
een bestuurskamer

Winst maken om bij te dragen aan een betere wereld. 'Purpose before profit'

Hij haalde er een tijdje geleden het nieuws mee, Yvon Chouinard, de stichter – eigenaar van Patagonia, een miljardenbedrijf dat sportartikelen maakt. ‘We maken van de aarde onze enige aandeelhouder’, verklaarde Chouinard.

Meer lezen
 
 
REDOSE

REDOSE wint een Ecodesign Award voor studenten 2022

In de categorie ‘Everyday life’ ging de Award naar REDOSE van Loore Nelen, studente Productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen.

Zij wil met haar project een eerste steen verleggen in de gigantische berg van het medisch afval. Het operatiekwartier alleen al produceert 50 000 ton medisch afval per jaar in België.

Meer lezen
 
 
beeld van de savanne

Een alternatief voor palm- en kokosolie

Toen Marcel van Wing ontdekte hoe nefast de wereldwijde vraag naar palmolie is voor de biodiversiteit op onze planeet, besloot hij The Flower Farm uit de grond te stampen om producten zonder palmolie op de markt te brengen zodat consumenten een bewustere keuze kunnen maken.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.