Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Van klimaatrouw naar klimaatleiderschap

27 oktober 2022

Dag lezer,

Niet dat het tot je parate kennis hoeft te horen, maar achter deze nieuwsbrief (en achter onze website en socialemediakanalen for that matter) gaat een stevig aantal nieuwsbronnen schuil van overal ter wereld. De informatie die we daaruit putten, zorgt voor een globale aanvulling van het werk van ons redactieteam dat per definitie lokaal gericht is. (Wie de sluier wil oplichten, raden we de tipjes aan in onze lijstjes-nieuwsbrieven die je terugvindt in ons archief.)

Die bronnen zijn doorgaans MVO-gerelateerd, maar er zijn uitzonderingen.

Neem nu 'Dense Discovery'. Een zo-goed-als-wekelijkse nieuwsbrief van Australiër Kai Brach die hem telkens flink vult met nuttige-tot-verbazende apps, boeken die er meestal toe doen, interviews met creatievelingen van allerlei slag, straffe beelden,...

In de inleiding van de jongste editie, dropt hij het begrip 'climate grief' - klimaatrouw. Het is - kort door de bocht - het gevoel van onmacht dat ontstaat als je de vraag "Wat kan ik veranderen aan de klimaatverandering?" oprecht probeert te beantwoorden.

Ligt het 'aan jou'? Ligt het 'aan hen'? Ligt het 'aan ons'? Ligt het 'aan het systeem'? Je beseft uiteindelijk dat het 'een beetje aan alles ligt' maar wat kan je dan doen? Je gaat in rondjes draaien. Het blijft malen. Zeker in deze tijden van bakken en braden. En daar is ie dan, je klimaatrouw.

Brach kwam vervolgens op het spoor van het begrip 'individueel klimaatleiderschap' (bijvoorbeeld via deze Ted Talk) waarna de podcast 'A matter of degree' dat naar zijn mening heel concreet invulde door het vanuit drie perspectieven te bekijken: het persoonlijke, het beroepsmatige en het politieke. Voorbeelden vind je in zijn nieuwsbrief en hoor je in de podcast.

Of dit allemaal hout snijdt? Natuurlijk kan je daarover discussiëren. Maar vaak helpt een kort en duidelijk 'kader' om een weg uit te stippelen om van je muizenissen - in dit geval klimaatrouw - af te raken.

Inspirerende voorbeelden zoals de onderstaande willen daarbij ook wel eens helpen trouwens...

Tot de volgende keer

 
fiets in de avondzon

Een no-nonsense oplossing voor duurzame verplaatsingen

Als de verschuiving naar duurzaam woon-werkverkeer en minder fileleed te lang op zich laat wachten, nemen ondernemers zelf het heft in handen.

Dat zien we ook bij Cyclobility: om iedereen op de fiets te krijgen, zet het bedrijf sterk in op kwaliteit en gebruiksgemak. Vaker op de fiets springen was nog nooit zo simpel!

Meer lezen
 
 
groep mensen dragen samen een tafel

Meet de duurzame impact van je werknemers

Scone brengt speels gemaakte klimaatcampagnes op maat van bedrijven, steden en gemeenten. De betrokkenen engageren zich om een collectief doel te bereiken. “Van zodra je een kritische massa bereikt, gaat het vanzelf.”

Meer lezen
 
 
Le Jules

Projectontwikkelaar recupereert massa bouwmateriaal in grootschalig renovatieproject Le Jules

Op de Jules Bordetlaan in Evere zijn arbeiders en ingenieurs dit voorjaar gestart met de minutieuze ontmanteling van een oud kantorencomplex.

In plaats van het gebouw met een sloophamer neer te halen, recupereren ze voorzichtig duizenden vierkante meters aan plafondtegels, wandisolatie, computervloeren en tapijttegels en tientallen verlichtingsarmaturen om ze weldra te hergebruiken in nieuwe bouwprojecten.

Ook enkele tonnen hout, glas, gips(karton), metaal, bekabeling en steenpuin worden zorgvuldig gesorteerd om er nieuw bouwmateriaal van te maken.

Meer lezen
 
 
Resound panelen

Resound: circulaire akoestische panelen voor bewuste levensgenieters

Wie op een duurzame manier de akoestiek in een ruimte wil verbeteren, kan sinds kort terecht bij het Belgische bedrijf Resound. Zij hanteren een milieuvriendelijke en sociale werkwijze om een pionier te zijn in een circulaire toekomst. Akoestische wandpanelen zijn nog nooit zo milieuvriendelijk geweest!

Meer lezen
 
 
gezellig tafelen met De Goede Zaak

Biolabel kan ook op maat van klein voedselbedrijf

Cateraar ‘De Goede Zaak’ legt zich al jaar en dag toe op seizoensgebonden producten en vleesvervangers. Zaakvoerders Pieter en Sylvie botsten wel op enkele uitdagingen die maatwerk vereisten, zoals het verkrijgen van het biolabel. “We houden het bewust klein en lokaal, maar willen ook blijven groeien.”

Meer lezen
 
 
team aurion

We hebben het geluk cliënten te hebben die bij ons passen en wij bij hen

Aurion is een recent opgericht advocatenkantoor dat de focus legt op de toekomst en op maatschappelijke betrokkenheid. Het team van Aurion begeleidt voornamelijk sociale ondernemingen, verenigingen, stichtingen, overheden en onderwijsinstellingen.

Wij spraken met Yvette Verleisdonk, Sarah Verschaeve en Evelyne Maes, samen met Jurgen Goyvaerts de oprichters van Aurion, over hun toekomstvisie.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.