Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Komkommer- en kweltijd

28 juli 2022

Dag lezer,

Doorgaans gaan de zomermaanden door het leven als 'komkommertijd'.

Dit jaar hoeven de nieuwsredacties overal te lande zich echter minder in bochten te wringen om van niets iets te maken. Het is een groeiende stroom van rampen die daar jammer genoeg voor zorgt; enkele sportexploten en -kampioenschappen niet te na gesproken.

Wij proberen In de donkerte van al die ellende toch weer lichtpuntjes te vinden. Ze zijn 'iets'. Ze zijn belangrijk. Dat 'iets' wegzetten als 'niets'? Dat zou wel eens de ramp te veel kunnen zijn.

Water

Bosbranden, hittegolven, watertekorten en wateroverlast snelden de komkommertijd uit. Ze zijn een vast nieuwsonderdeel geworden het jaar rond. De bekommernis groeit; niet in het minst omdat de hitte, de droogte en het natuurgeweld nu ook bij ons aankloppen.

Zo ontving de Vlaamse overheid onlangs dit advies van het door haar aangestelde expertenpanel hoogwaterbeveiliging. Zes Vlaamse partners werkten dan weer samen aan B-WaterSmart: een kennisportaal voor circulaire economie en slim watergebruik. De weg ernaartoe vind je onderaan deze nieuwsbrief.

Vanaf vandaag is het helemaal op

Vandaag - 28 juli - is het Earth Overshoot Day. Dat is de dag waarop de mensheid alle hulpbronnen heeft opgebruikt die de planeet in één jaar kan genereren. Wanneer hij valt verschilt van land tot land afhankelijk van de voetafdruk. België bijvoorbeeld ging dit jaar al vanaf 26 maart in het rood.

Is er een weg terug (#movethedate)? Natuurlijk. Als elk individu, naast de overheid en de privésector, een steen bijdraagt. Eén voorbeeld uit het rapport van het Global Footprint Network: als we de voetafdruk van het autoverkeer in de wereld met 50% terugdringen en ervan uitgaan dat een derde van de met de auto afgelegde kilometers vervangen wordt door verplaatsingen met het openbaar vervoer, en de rest met de fiets of te voet, zou de Earth Overshoot Day 13 dagen later vallen.

Net vandaag verscheen er een studie van VIAS die uitwijst dat het autogebruik sterk is gedaald: autobestuurders legden 23% minder kilometers af tegenover 2019. Vooral bij jongeren (18-34) verliest autorijden aan populariteit.

Van piraat tot baron

Gouden Nafi, bronzen Bashir, groene Wout, de Red Flames en niet te vergeten de Belgian Tornados. Geen rampen natuurlijk maar mooie prestaties van onze landgenoten.

Wat echter tussen de lijnen van het nieuws glipte was de 'verheffing' tot baron van Michel Pradolini, voorzitter en bezieler van City Pirates. We hernemen hieronder met plezier nog eens het interview van 2017. En wie weet komt er hier ook wel een barones uit voort.

 

Tot binnenkort
Maak er ondertussen iets van

 
waterdruppel

B-WaterSmart: kennisportaal voor circulaire economie en slim watergebruik

Zes Vlaamse partners – waaronder Vlakwa en VITO – werken in het Europese Horizon 2020 B-WaterSmart project samen met 30 Europese partners om sneller over te kunnen stappen op een waterslimme economie en maatschappij. In zogenaamde living labs, verspreid over heel Europa, wordt innovatief hergebruik van (afval)water getest.

Meer lezen
 
 
City Pirates

Bij voetbalclub City Pirates primeert maatschappelijke betrokkenheid

Het nieuwe voetbalseizoen draait weeral op volle toeren. Ook City Pirates, een Antwerpse vierdeklasser, geraakt stilaan onder stoom. Het eerste team prijkt vooralsnog bovenaan de rangschikking, maar de ambities van de club liggen niet alleen op sportief vlak. “City Pirates is een sociaal project, dus staat de maatschappelijke betrokkenheid voorop”, vertelt Paul Hermans van Modero, een gerechtsdeurwaarderskantoor dat mee aan het project trekt.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.