Dag lezer,
Doorgaans gaan de zomermaanden door het leven als 'komkommertijd'.
Dit jaar hoeven de nieuwsredacties overal te lande zich echter minder in bochten te wringen om van niets iets te maken. Het is een groeiende stroom van rampen die daar jammer genoeg voor zorgt; enkele sportexploten en -kampioenschappen niet te na gesproken.
Wij proberen In de donkerte van al die ellende toch weer lichtpuntjes te vinden. Ze zijn 'iets'. Ze zijn belangrijk. Dat 'iets' wegzetten als 'niets'? Dat zou wel eens de ramp te veel kunnen zijn.
Water
Bosbranden, hittegolven, watertekorten en wateroverlast snelden de komkommertijd uit. Ze zijn een vast nieuwsonderdeel geworden het jaar rond. De bekommernis groeit; niet in het minst omdat de hitte, de droogte en het natuurgeweld nu ook bij ons aankloppen.
Zo ontving de Vlaamse overheid onlangs dit advies van het door haar aangestelde expertenpanel hoogwaterbeveiliging. Zes Vlaamse partners werkten dan weer samen aan B-WaterSmart: een kennisportaal voor circulaire economie en slim watergebruik. De weg ernaartoe vind je onderaan deze nieuwsbrief.
Vanaf vandaag is het helemaal op
Vandaag - 28 juli - is het Earth Overshoot Day. Dat is de dag waarop de mensheid alle hulpbronnen heeft opgebruikt die de planeet in één jaar kan genereren. Wanneer hij valt verschilt van land tot land afhankelijk van de voetafdruk. België bijvoorbeeld ging dit jaar al vanaf 26 maart in het rood.
Is er een weg terug (#movethedate)? Natuurlijk. Als elk individu, naast de overheid en de privésector, een steen bijdraagt. Eén voorbeeld uit het rapport van het Global Footprint Network: als we de voetafdruk van het autoverkeer in de wereld met 50% terugdringen en ervan uitgaan dat een derde van de met de auto afgelegde kilometers vervangen wordt door verplaatsingen met het openbaar vervoer, en de rest met de fiets of te voet, zou de Earth Overshoot Day 13 dagen later vallen.
Net vandaag verscheen er een studie van VIAS die uitwijst dat het autogebruik sterk is gedaald: autobestuurders legden 23% minder kilometers af tegenover 2019. Vooral bij jongeren (18-34) verliest autorijden aan populariteit.
Van piraat tot baron
Gouden Nafi, bronzen Bashir, groene Wout, de Red Flames en niet te vergeten de Belgian Tornados. Geen rampen natuurlijk maar mooie prestaties van onze landgenoten.
Wat echter tussen de lijnen van het nieuws glipte was de 'verheffing' tot baron van Michel Pradolini, voorzitter en bezieler van City Pirates. We hernemen hieronder met plezier nog eens het interview van 2017. En wie weet komt er hier ook wel een barones uit voort.
Tot binnenkort
Maak er ondertussen iets van
|