Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Doe jij ook aan ESG?

30 juni 2022

Dag lezer,

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid krijgen al geruime tijd al of niet terecht het verwijt 'containerbegrippen' te zijn. Het ziet ernaar uit dat ESG dezelfde weg opgaat. Misschien moeten we ons daar meer zorgen over maken...

ESG staat voor environmental, social en governance. Zeker in het Angelsaksische taalgebied is het als 'duurzaamheidsbegrip' aan een sterke opmars bezig. In een column in de MITSloan Management Review wijst Andrew Winston dat toe aan het belang dat de financiële markten ('investors') razendsnel zijn beginnen hechten aan MVO.

Ze voelen immers de druk van hun stakeholders, de aanvoer- en productieketens van de bedrijven waarin ze investeren lijden steeds meer onder de gevolgen van de klimaatopwarming en - surprise surprise - er valt gewoon goed geld te verdienen in de 'schone' economie.

Op zich is daar niets mis mee. Dat investeerders mee aan de duurzaamheidstafel schuiven zal ons veel sneller naar een 'net zero' wereld brengen. Er zijn echter een paar 'maren'. De grootste 'maar' is het risico dat MVO wordt bekeken door een 'marktbril', gedreven door 'shareholder maximization' "which is largely how we got into this mess in the first place".

Het mag geen verrassing heten dat hij sterk pleit voor een voortdurende concrete invulling en toetsing van ESG. "We clearly need to imbue ESG with meaning."

Wat is het verhaal van je organisatie? Wat zijn de doelstellingen als het gaat om MVO en waarom net die? Hoe worden ze behaald? Met welke instrumenten? Waar werd tegenaan gelopen? Hoe spelen je medewerkers hun rol? Wat gebeurt er in je productieketen? Welke positieve impact valt er te verwezenlijken? Hoe speelt het beleid hierop in?...

Voorbeelden daarvan - zoals de reeks hieronder - vind je al vijftien jaar lang op onze website en in onze nieuwsbrieven.

Men zegge het voort.

 
brug2

De Sustainable Development Goals zijn onze inspiratiebron

Studiebureau SBE uit Sint-Niklaas heeft meer dan 30 jaar ervaring en een multidisciplinair team van 200 ingenieurs, BIM (Building Information Model)-designers en architecten. Ze willen de infrastructuur van morgen ontwerpen. Jan Thomas vormt samen met zijn broer Koen de tweede generatie van het familiebedrijf en licht hun duurzaamheidsbeleid toe.

Meer lezen
 
 
green deal huren en delen

Naar een Green Deal Huren en Delen

Gedeeld gebruik is één van de oplossingen om overconsumptie en overproductie tegen te gaan. Daarom zetten WijDelen vzw en Vlaanderen Circulair hun schouders onder een veldverkenning voor een Green Deal Huren en Delen.

Ze willen ontdekken welke behoeften en kansen er zijn voor huren en delen in Vlaanderen. Dit zowel voor professionelen als particulieren.

Meer lezen
 
 
treinstation

Zo word je als bedrijf voortrekker in duurzaam zakenreizen

Vliegtuigen zijn vandaag verantwoordelijk voor ongeveer 3,5 procent van de CO2-uitstoot in Europa. En dat aandeel neemt in snel tempo toe. De voorbije 30 jaar verdubbelde de uitstoot van de luchtvaart, en men verwacht een verdrievoudiging tegen 2050. Dat zorgt voor een enorme druk op het klimaat. Het aandeel van zakenreizigers hierin valt niet te onderschatten. Hoe kan je als bedrijf voortrekker worden van duurzame verandering?

Meer lezen
 
 
circulair opereren

Chirurg zamelt ziekenhuisafval in en geeft het een tweede leven met GreenCycl

Ziekenhuizen produceren veel afval en zijn verantwoordelijk voor 7 tot 8 procent van de jaarlijkse Nederlandse CO2-uitstoot.

Na een operatie ziet oncologisch chirurg Joost van der Sijp zo'n vier tot acht vuilniszakken vol met afval: van tangen en slangen tot papieren doeken en grotere chirurgische instrumenten. Dat komt allemaal in de verbrandingsoven terecht.

Hij richtte GreenCycl op en wil de afvalberg in de zorg verkleinen. "Ik heb een schuld in te lossen bij de jongere generatie."

Meer lezen
 
 
de haarverzamelzak van Dung Dung

Hair Recycle: Dung Dung vzw geeft haarlokken een tweede leven

Dat een kappersbezoek een groot verschil kan maken, hebben we aan den lijve ondervonden tijdens de recente lockdownperiodes. Maar ons laten kortwieken door een professional zorgt er niet alleen voor dat we weer presentabel zijn; het inzamelen van afgeknipt haar is ook enorm waardevol voor het milieu!

Lees hier meer over het ambitieuze project Hair Recycle van Dung Dung vzw en de positieve impact ervan op onze waterwegen.

Meer lezen
 
 
producten Entusia

Last van urineverlies? Dit duurzame gamma biedt houvast

Het is een goedbewaard geheim: 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 mannen ouder dan 50 jaar heeft last van urineverlies. Ook jongere mensen kunnen kampen met het intieme kwaaltje. Er zijn tal van oorzaken, maar het gevolg is ronduit vervelend voor al wie ermee geconfronteerd wordt. Entusia besloot om een duurzame oplossing aan te bieden zodat mensen met de aandoening weer zorgeloos door hun dag kunnen gaan.

Meer lezen
 
 
werf opbouw van een gebouw

Nieuw beleidsprogramma circulair bouwen

Eind april keurde de Vlaamse regering het beleidsprogramma ‘Op weg naar circulair bouwen 2022-2030’ goed. Dat beleidsprogramma draagt bij aan de doelstelling van de Vlaamse overheid om haar koolstofvoetafdruk drastisch te verminderen. De circulaire economie, en circulair bouwen in het bijzonder, is een belangrijk middel om dat te verwezenlijken.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.