Dag lezer,
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid krijgen al geruime tijd al of niet terecht het verwijt 'containerbegrippen' te zijn. Het ziet ernaar uit dat ESG dezelfde weg opgaat. Misschien moeten we ons daar meer zorgen over maken...
ESG staat voor environmental, social en governance. Zeker in het Angelsaksische taalgebied is het als 'duurzaamheidsbegrip' aan een sterke opmars bezig. In een column in de MITSloan Management Review wijst Andrew Winston dat toe aan het belang dat de financiële markten ('investors') razendsnel zijn beginnen hechten aan MVO.
Ze voelen immers de druk van hun stakeholders, de aanvoer- en productieketens van de bedrijven waarin ze investeren lijden steeds meer onder de gevolgen van de klimaatopwarming en - surprise surprise - er valt gewoon goed geld te verdienen in de 'schone' economie.
Op zich is daar niets mis mee. Dat investeerders mee aan de duurzaamheidstafel schuiven zal ons veel sneller naar een 'net zero' wereld brengen. Er zijn echter een paar 'maren'. De grootste 'maar' is het risico dat MVO wordt bekeken door een 'marktbril', gedreven door 'shareholder maximization' "which is largely how we got into this mess in the first place".
Het mag geen verrassing heten dat hij sterk pleit voor een voortdurende concrete invulling en toetsing van ESG. "We clearly need to imbue ESG with meaning."
Wat is het verhaal van je organisatie? Wat zijn de doelstellingen als het gaat om MVO en waarom net die? Hoe worden ze behaald? Met welke instrumenten? Waar werd tegenaan gelopen? Hoe spelen je medewerkers hun rol? Wat gebeurt er in je productieketen? Welke positieve impact valt er te verwezenlijken? Hoe speelt het beleid hierop in?...
Voorbeelden daarvan - zoals de reeks hieronder - vind je al vijftien jaar lang op onze website en in onze nieuwsbrieven.
Men zegge het voort.
|