Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO waar je het (niet) zoekt

28 april 2022

Dag lezer,

De tijden waarin MVO en geitenwollensokken voor velen op gelijke voet stonden, liggen niet niet eens zo gek ver achter ons. Aan die vergelijking waagt zich niemand meer.

MVO sijpelt door in alle hoeken en spleten van het economisch en maatschappelijk weefsel. Duurzamer, maatschappelijk bewuster ondernemen raakt ons dagelijks leven maar speelt zich ook buiten ons gezichtsveld af. Volgende 'duo-opstellingen' zijn er het bruisende bewijs van.

Wie Vlaanderen zegt - en bij uitbreiding België - zegt fietsen. De voorjaarsklassiekers liggen achter ons. Misschien kreeg je de smaak te pakken. Weet dat Peloton de Paris aan de voetafdruk van je wielertenuetje denkt. Ook fietsen, maar dan in een totaal andere context: DigitAll zet naast de bestelwagen ook de bakfiets in tegen digitale uitsluiting.

Als duurzame kleding je ding is, dan ken je COSH! In Amsterdam kennen ze dit online platform voor lokaal en duurzaam shoppen sedert vrijdag ook. Opnieuw kleding, maar dan de keer- en dus minder zichtbare zijde van de medaille: synthetische textielverf is een enorme vervuiler. Kunnen ontwerpers en onderzoekers het tij keren met kleurrijke alternatieven? De expo 'Kleur Bekennen' op het Design Fest Gent geeft het antwoord.

Een overstapje naar hightech? Bijvoorbeeld hoe je artificiële intelligentie kan inzetten tegen voedselverspilling? Of bioreceptief beton en mos tegen de gevolgen van klimaatverandering?

En wat dan gedacht van de Vlaamse kmo pur sang? Ging je ooit op zoek naar zonneweringen of rolluiken, dan kruiste Harol haast zeker je pad. Deze 75-jarige werd eind vorig jaar miK Klimaatambassadeur en predikt 'doen' boven 'perfectie' als het om MVO gaat. Iets verder van ons bed en allicht ook van het jouwe: trailers. Die komen érgens vandaan. Bijvoorbeeld van bij Stas. De vierde generatie denkt er na over het 'as-a-service' model.

Tot slot: er werd ons zonet ingefluisterd dat inschrijven voor de allereerste SDG Masterclass nog mogelijk is. Maar dan moet je je haasten. De tweede deelnemer van dezelfde organisatie kan de SDG's trouwens gratis in de vingers krijgen. Waardoor we toch nog in 'duo-sfeer' afsluiten.

Tot de volgende keer

 
wielrenner op een berg

Duurzame wielermode uit een klein, wielergek landje

De naam doet het niet meteen vermoeden, maar Peloton de Paris is een op en top Belgisch wielermodemerk uit Mechelen.

Peloton de Paris verwierf oorspronkelijk bekendheid als wielercafé en fietsenwinkel, maar de voorbije jaren is het merk uitgegroeid tot een hip, duurzaam label voor wielerkledij met een vintage toets.

Meer lezen
 
 
MobiDig bakfiets

DigitAll zet bakfiets en bestelwagen in tegen digitale uitsluiting

DigitAll, de alliantie voor digitale inclusie in België, lanceert MobiDig. Dat is een mobiele toolkit met digitaal materiaal waarmee sociale organisaties naar hun doelgroepen toe kunnen gaan om hun digitale geletterdheid te bevorderen.

Tijdens een pilootfase van zes maanden zullen sociale organisaties Hobo en Link in de Kabel de mobiele toolkit gebruiken op verschillende locaties.

Meer lezen
 
 
foto duurzame kledingwinkel Amsterdam

COSH! lanceert duurzame shoppingkaart in Amsterdam

Sinds 22 april vind je in Amsterdam de eerste duurzame shoppingkaart die het Belgische online platform COSH! stadsbreed uitrolt. De fysieke shoppingkaart kwam tot stand in samenwerking met Gemeente Amsterdam en inspireert je met maar liefst 100 duurzame shopping hotspots verspreid over de verschillende stadsdelen. Zo wil COSH! lokaal en duurzaam shoppen makkelijk en toegankelijk maken.

Meer lezen
 
 
beeld uit reeks a confession of colour

Expo ‘Kleur Bekennen’ stelt textielverf in vraag

De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De grootste boosdoener blijkt synthetische textielverf. Kunnen ontwerpers en onderzoekers het tij keren met kleurrijke alternatieven? Die vraag beantwoorden fotograaf Sarah Van Looy en journalist Sarah Vandoorne tijdens de expo Kleur Bekennen op het Design Fest Gent.

Meer lezen
 
 
verse groenten

AI tegen voedselverspilling

Dat voedselverspilling een gigantisch probleem is, weten we al langer dan vandaag. Maar het probleem situeert zich zeker niet alleen bij consumenten die voedsel weggooien. Het zit ook in de toevoerketen; onder meer bij de supermarkten. Zij moeten voorspellen hoeveel verse producten ze zullen verkopen en dat is niet altijd eenvoudig.. De Belgische start-up Foresightee bedacht een oplossing.

Meer lezen
 
 
mos

Nederlandse spin-off redt de planeet met mos

Het leven in de stad dreigt in de nabije toekomst onaangenaam of zelfs onmogelijk te worden. De ‘concrete jungles’ waarin we wonen en werken, zijn nauwelijks bestand tegen de opwarming van de aarde en dragen op hun beurt bij aan het ontstaan van hitte-eilanden. Daarin zijn de temperaturen onhoudbaar. De Nederlandse startup Respyre, een spin-offproject van TU Delft, heeft zich voorgenomen daar een stokje voor steken.

Meer lezen
 
 
zonnewering

Je hebt geen kant-en-klaar verhaal nodig om met duurzaamheid te starten

Harol produceert al meer dan 75 jaar klimaatoplossingen voor woningen, zoals zonwering en rolluiken. Eind 2021 mochten zij zich tot miK Klimaatambassadeur kronen voor hun actieve inzet rond klimaatneutraal en duurzaam ondernemen. Benieuwd hoe zij die titel verdiend hebben? Je leest het hier.

Meer lezen
 
 
chassis van een oplegger

We wachten niet tot het regelgevend kader verandert

Stas is een familiebedrijf van de vierde generatie dat al 120 jaar geschiedenis kan voorleggen. Stas produceert 3.000 trailers per jaar voor de landbouw-, bouw- en recyclingsector om bulkgoed te transporteren . Directeur Pieter-Jan De Man vertelt hoe Stas duurzaamheid verweven heeft in haar DNA.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.