Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

micro macro

28 oktober 2021

Dag lezer,

In een opiniestuk in the New York Times van 13 oktober stelt Larry Fink dat de 'rijke' landen hun schouders zullen moeten zetten onder een C02-neutrale wereld tegen 2050. Immers. Ook 'arme' landen zullen hun bijdrage moeten leveren door te investeren in uitstoot reducerence technologie en infrastructuur. Voor de komende decennia ten belope van 1 biljoen USD per jaar berekende Black Rock. Dat is 's wereld grootste vermogensbeheerder waarvan Fink het opperhoofd is. 'Arme' landen slagen er echter niet in om private investeringen van die omvang aan te trekken wegens 'te risicovol'. Dus zullen Westerse overheden en instituten zoals het IMF (of nieuwe, 'groenere' varianten?) in de bres moeten springen willen we het nog kunnen navertellen.

Zondag start COP26. De wereld - althans dat deel dat zich zorgen maakt - kijkt reikhalzend uit naar harde klimaatverbintenissen. De Australische voorzet van deze week stemde alvast niet hoopvol. En - oh ironie - de straten van Glasgow stonden - eveneens deze week - blank door de overvloedige regenval.

Investerings- en pensioenfondsen bouwen hun beleggingen in fossiele brandstoffen stelselmatig af. Zoals het Nederlandse ABP; het grootste pensioenfonds van Europa.

En Europa geeft de Green Deal invulling met het Fit for 55-pakket. Het behelst voorstellen die betrekking hebben op het klimaat-, energie-, grondgebruik-, vervoers- en belastingbeleid van de EU.

Om maar te zeggen: vanuit een macro-perspectief beweegt er heel wat op verschillende vlakken, in verschillende gebieden en sectoren met een meer duurzame aanpak en de (bestrijding van) de klimaatopwarming - eindelijk - als focuspunten

Deze spelers op lokaal niveau hebben er niet op gewacht....

Onze noorderburen noemen we wel eens zuinig en eigenwijs. Da's puur langetermijndenken zeggen ze bij Vepa dat meubels upcyclet. Dat ze een productlijn hebben met de naam 'Zooi' kan je enkel maar nieuwsgieriger maken.

Nog een productlijn: Dr. Green. Met de industriële productie van circulair ziekenhuistextiel scoort Utexbel een Europese primeur.

En productlijnen van designobjecten, ontworpen en geproduceerd door maatwerkbedrijven? Die zullen we alsmaar vaker te zien krijgen als het van Volmaakt vzw afhangt.

Als je een Brugse wereldspeler bent in de productlie van kerkgewaden, dan is de vraag 'Who made my clothes?' snel beantwoord. Maar wat als je een antwoord wil voor de hele modewereld? Kwestie van een QR-code, hoor je bij Quifactum.

Een storm op sociale media die je spiksplinternieuwe collectie truien naar de afdeling 'overstock' verbant? Het overkwam JBC. CiLAB - en meer bepaald Syrisch mode-ontwerper Shawkat Khalil - to the rescue.

Tot gauw

 
HEMP-stoelen van VEPA

Eigenwijs zijn is langetermijndenken

Transparantie en eerlijkheid in de dingen die je vertelt. Dat staat bovenaan het lijstje van Gertjan de Kam, verantwoordelijke design & development bij meubelmaker Vepa. “Je moet niet gewoon afwachten, maar verandering zelf initiëren.”

Meer lezen
 
 
voorbeelden van het Dr. Green-gamma

Europese primeur met industriële productie van circulair ziekenhuistextiel

Utexbel, Belgische marktleider in textielproductie, stelt een nieuwe productlijn van duurzame ziekenhuiskledij op basis van gerecycleerd textiel voor: Dr. Green.

Na een investering van vijf jaar, is het voor het bedrijf uit Ronse het eerste belangrijke circulaire project. Utexbel wil binnen enkele jaren 15 tot 20% van haar productie verduurzamen.

Meer lezen
 
 
design van Vol+Maakt

Design uit maatwerkbedrijven

Volmaakt verbindt ontwerpers en maatwerkbedrijven. Het project startte in Gent en breidt gestaag uit. “Wij willen kwalitatieve producten tonen en zo de perceptie rond sociale economie veranderen.”

Meer lezen
 
 
textielklossen in het donker

Een QR-code als meerwaarde

Who made my clothes? Op die duurzaamheidscampagneslogan weet Mathias Slabbinck, bekend van het textielbedrijf voor kerkgewaden, het antwoord. Samen met Christof Ameye richtte hij Quifactum op, in de hoop consumenten te overtuigen van de meerprijs van kleding van eigen makelij.

Meer lezen
 
 
new look JBC-trui

Hoe maak je een trui met een 'moeilijk' opschrift weer hip?

JBC zit opgescheept met een overstock van truien die het uit de rekken haalde na kritiek op sociale media. CiLAB vormt de oude collectie om tot een nieuwe kledinglijn, met dank aan de inspiratie van Syrisch mode-ontwerper Shawkat Khalil.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.