Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Zullen we?

26 augustus 2021

Dag lezer,

Greta Thunberg 'vierde' vorige week de derde verjaardag van haar eerste klimaatstaking. Deze solo-actie groeide uit tot een wereldwijde beweging tegen klimaatverandering en - vaak onderbelicht - klimaatongelijkheid: Fridays for Future.

De jonge vrouw wordt net zo goed aanbeden als nog steeds verguisd; you love her or you hate her. Wie tot het laatste kamp behoort, zou beter moeten weten.

Earth Overshoot Day vertelt ons dat we sinds 29 juli op de pof leven. En het jongste IPCC-klimaatrapport laat er geen twijfel over bestaan. De klimaatverandering is er, ze versnelt en ons doen en laten is er de oorzaak van.

Dat doen en laten treft de ene groep bovendien harder dan de andere.

Unicef benadrukte vorige week dat bijna alle kinderen ter wereld  - 2,2 miljard! - blootgesteld worden aan ten minste één klimaat- of milieurisico.

En wat te denken van de mensen - ver weg maar sinds deze zomer ook heel dichtbij - wiens soms al schamele hebben en houden in een oogwenk wordt weggespoeld. Staat het water hen niet aan de lippen, dan zit het vuur hen wel op de hielen of ze smelten weg in een allesverzengende hitte.

Na een jaar uitstel start op 1 november in Glasgow de UN Climate Change Conference of the Parties, beter gekend als COP. Zal deze 26ste (!) editie eindelijk uitmonden in de doeltreffende, snelle, rechtvaardige actie die nodig is?

De organisaties en mensen hieronder hebben niet gewacht.

Tot gauw

 
Loods 23 DENC-STUDIO buitenaanzicht

Erfgoed is circulair

Aan de Gentse voorhaven krijgen we geschiedenisles van duurzaam architect Bart Cobbaert. Zijn bureau DENC-STUDIO ontving onlangs een Belgium Building Award voor de reconversie van een oude havenloods.

Een gesprek over een kantoor als puzzelstuk, over erfgoed, circulair bouwen, duurzaamheid en hoe combineerbaar die principes zijn.

Meer lezen
 
 
hoofdbeeld website Dressr

Lenen is het nieuwe kopen

De garderobe van de toekomst wordt een digitale kleerkast. Tenminste, als het van de Antwerpse Caroline Baeten afhangt. Met Dressr ontwikkelde ze een verhuurservice voor kleding, schoenen en juwelen.

Meer lezen
 
 
citrusvrucht

Afval gebruiken voor nieuwe producten

Neat & Nature vestigt de aandacht op alternatieven voor cosmetica en huishoudproducten, met een lagere impact op het milieu. “Zo hopen we op een tweede leven voor voedselafval, dat in die alternatieve producten kan worden gebruikt.”

Meer lezen
 
 
fietsenstalling Aeropolis

Een duurzame, sociaal-rechtvaardige en klimaatneutrale bedrijfsvoering voor Aeropolis

In mei 2020 werd in Aeropolis, het hoofdkwartier van de Christelijke sociale beweging in Schaarbeek, beslist om een engagementsverklaring in het leven te roepen. De verklaring werd ondertekend door een aantal grote organisaties die er hun kantoren hebben. Op die manier verbinden ze zich ertoe de werkplek op verschillende manieren duurzamer te organiseren.

Reset.Vlaanderen praatte erover met Sandra Rosvelds, diensthoofd van de studiedienst bij Beweging.net en Ludwig Schack, directeur van het Huis van de Arbeid, het bedrijf dat het gebouw beheert.

Meer lezen
 
 
video-opname

Videomarketing levert op

Shift Videoproductions wil meer bekendheid genereren voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat doet het productiebedrijf met video’s en storytelling. “Er is altijd een emotionele buy-in voordat je bedrijf de rationele buy-in bereikt.”

Meer lezen
 
 
banner No Waste Design Challenge

Afvalvrije pioniers in de prijzen

Zestien ondernemers zijn in de prijzen gevallen tijdens de No Waste Design Challenge, een afvalvrije ontwerpwedstrijd van What Design Can Do. De meest opvallende winnaars? Een composteerbare doodskist, bouwmateriaal van oude luiers en een veelbelovende oplossing voor PFAS-vervuiling.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.