Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Knaldrang anders

24 juni 2021

Dag lezer,

Misschien viel het je ook al op. De terugtocht van corona betekent de opgang van 'knaldrang'. Volgens ingewijden bestaat die zowel op vleselijk, culinair (broodje knaldrang iemand?) en cultureel vlak als op het vlak van vakantie, ontspanning en, uiteraard, festivals.

Op de keper beschouwd lijden we hier bij MVO Vlaanderen aan een chronische vorm van knaldrang. De drang om jou knallers - we noemen het ook wel eens koplopers - voor te schotelen als het gaat om ondernemen met oog voor mens en maatschappij? Hij is er overal en altijd.

Neem nu Turbulent. Dit jonge technologiebedrijf kent zijn klassiekers. Net zoals Archimedes weten ze dat er een enorme kracht uitgaat van water. De draaikolk of vortex die onstaat als je de stop uit je bad trekt omzetten in energie. Dat is het principe dat hen op heel wat plekken in de wereld brengt.

Van het kleinste kamertje tot de grootste clean room. CWS wil er actief zijn op een CO2-neutrale manier. Dat doel bereik je volgens hen enkel als je je globale duurzame visie weet te vertalen naar medewerkers en klanten op lokaal niveau.

Je tekent een cirkel op de kaart en bekijkt wat voor materialen, expertise en infrastructuur er aanwezig zijn vooraleer je gaat ontwerpen. Eenvoudiger kan je de aanpak van Circle Sector niet omschrijven. En je wint er nog prijzen mee ook. Een Henry Van de Velde Award meer bepaald.

Tot slot geven we 'witter dan wit wassen' (de spatie is belangrijk) een andere invulling. Het besef dat nieuwe, circulaire businessmodellen van levensbelang zijn, begint door te dringen in de sector van de huishoudtoestellen.

Maak een duurzame knaller van je vakantie mocht je er al aan toe zijn.

Zoniet tot binnenkort.

 
installatie turbulent

Elektriciteit uit de draaikolk

Turbulent ontwikkelt, test en plaatst waterturbines. Die kunnen volgens het bedrijf meer opleveren dan gelijk welke andere technologie die energie genereert. “Europa heeft één miljoen mogelijkheden op vlak van hydropower. Daarvoor moet je geen enkele rivierstroom wijzigen.”

Meer lezen
 
 
handdoekautomaat

Breng de globale, duurzame visie op lokaal niveau

Onlangs nam CWS Vendor over. Een overname die paste in de strategie om vanuit één enkele circulaire aanbieder de best denkbare oplossingen voor een betere hygiëne en veiligheid te bieden aan de gehele Europese markt.

“We deelden onze basisdienstverlening én onze visie op het circulaire. Wij denken namelijk voor elk bedrijfsproces in cirkels en betrekken daar zoveel mogelijk mensen bij.”

Meer lezen
 
 
schoen Circle Sector

Een cirkel als methodiek

“Een duurzaam alternatief voor het geglobaliseerde systeem van produceren en consumeren.” Zo omschreef de jury van de Henry Van de Velde Awards zijn laureaat Circle Sector.

Het is een laboratorium voor de circulaire economie mét resource map om lokale, ecologische materialen in kaart te brengen. Een langverwacht gesprek met bezieler Ben Hagenaars, product designer en postdoctorandus aan de Luca School of Arts in Genk.

Meer lezen
 
 
wasmachines

De komende jaren worden uiterst boeiend

“Nieuwe businessmodellen, toegespitst op circulariteit, zijn van levensbelang in onze sector.” Dat zegt Bruno Vermoesen, verantwoordelijk voor ‘Governmental Affairs for Circular Economy’ bij BSH Home Appliances. Het bedrijf, dat onder meer Bosch en Siemens onder zijn dak heeft, gaat daarbij volop voor ontzorging van de consument.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.