Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Wordt water het nieuwe goud?

27 mei 2021

Dag lezer,

Water in wijn veranderen. Het is een verhaal dat velen kennen. Niets mis mee. Maar alles moet beter (?), groter en meer. Het zit blijkbaar in ons ingebakken. En dus verandert water niet langer in wijn, maar in goud. Duidelijk een minder stichtelijke aangelegenheid die gevolgen heeft voor mens én bedrijf.

Droogte, veroorzaakt door de klimaatverandering, doet onze grondwatervoorraden krimpen. De achteloze omgang met het milieu verziekt het water dat overblijft.

Het gevaar op een water 'blue-out' - naar analogie met een energie 'black-out' - is niet langer denkbeeldig; een 'low water footprint' is nu even belangrijk als een 'low carbon footprint' (Trends Magazine - 30/7/20).

Logisch dus dat we bij MVO Vlaanderen alsmaar meer aandacht besteden aan water. Het is een van onze redactionele rode draden doorheen dit jaar.

In mei duwden we die pedaal wat dieper in. Niet het weer maar 'Mei plasticvrij' is de aanleiding. Plastic is immers een van de grootste vervuilers van onze rivieren, zeeën en oceanen. Hoewel campagnevoerder van het eerste uur Ineke Van Nieuwenhove Mei plasticvrij een burgercampagne noemt, is het gesprek dat we met haar hadden ook voor bedrijven een stevige wake-upcall.

(Dat je zelf wakker bent, kun je trouwens bewijzen door mee te doen aan onze fotowedstrijd naar aanleiding van Mei plasticvrij.)

Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid is zich bewust van de waterproblematiek en werkt aan een duurzaam waterbeheer. Het koppelt de acties binnen dat kader aan de zesde duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) van de VN.

Jokuu is een schoonmaakparel; letterlijk én figuurlijk. Meer vertellen we niet behalve dat je er ook nog eens plastic (en dus waterverbruik om dat te produceren) en transport mee uitspaart.

De naam 'River Cleanup' zegt het al. Deze Belgische ngo zet naar aanleiding van de Wereldoceanendag (6 juni) meer dan 1.000 lokale acties op het getouw langs 200 rivieren in 50 landen.

Wat ging jij ook alweer doen?

 
water in flessen

Plasticvrij. En liefst niet enkel in mei

Mei is niet langer het monopolie van de vogel en het ei.  Dat is de niet geringe verdienste van ‘Mei plasticvrij’. De bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie is dit jaar aan haar vierde editie toe. “We krijgen elk jaar meer bijval, dus het draagvlak is er. Maar het gaat véél te traag. En schrijf dat vooral niet toe aan de consument!” Wij gingen spreken met campagnevoerder van het eerste uur Ineke Van Nieuwenhove.

Meer lezen
 
 
waterdruppel

Waterbeheer bij Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid

Sinds Het Facilitair Bedrijf in 2017 het ISO 50001-certificaat behaald heeft, monitoren ze ook de waterverbruiken van de grote kantoorgebouwen. Maar wat doet Het Facilitair Bedrijf nog allemaal op het vlak van water? En wat kan jij zelf doen? Tine Moens, coördinator van het energie- en milieuzorgsysteem bij Het Facilitair Bedrijf, legt uit.

Meer lezen
 
 
sprayflacon Yokuu

Laat goede bacteriën je huis schoonmaken

Schoonmaken doen we door binnenshuis bacteriën te doden . Maar is steriliteit nastreven wel gezond? Joris Jansen zocht het uit en creëerde een alternatieve allesreiniger om ons te beschermen tegen slechte microben. “Met Yokuu zorgen we voor een evenwicht van goede bacteriën, die zowel vuil zuiveren als bescherming bieden.”

Meer lezen
 
 
plastic afval in de Citarumrivier

Belgische ngo roept Nederland op om plastic te ruimen

Aan de vooravond van Wereldoceanendag lanceert de Belgische ngo River Cleanup een oproep om wereldwijd 1.000 schoonmaakacties op poten te zetten. Daarbij richt het zich specifiek tot Nederlandse burgers en gemeenten.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.