Dag lezer,
Water in wijn veranderen. Het is een verhaal dat velen kennen. Niets mis mee. Maar alles moet beter (?), groter en meer. Het zit blijkbaar in ons ingebakken. En dus verandert water niet langer in wijn, maar in goud. Duidelijk een minder stichtelijke aangelegenheid die gevolgen heeft voor mens én bedrijf.
Droogte, veroorzaakt door de klimaatverandering, doet onze grondwatervoorraden krimpen. De achteloze omgang met het milieu verziekt het water dat overblijft.
Het gevaar op een water 'blue-out' - naar analogie met een energie 'black-out' - is niet langer denkbeeldig; een 'low water footprint' is nu even belangrijk als een 'low carbon footprint' (Trends Magazine - 30/7/20).
Logisch dus dat we bij MVO Vlaanderen alsmaar meer aandacht besteden aan water. Het is een van onze redactionele rode draden doorheen dit jaar.
In mei duwden we die pedaal wat dieper in. Niet het weer maar 'Mei plasticvrij' is de aanleiding. Plastic is immers een van de grootste vervuilers van onze rivieren, zeeën en oceanen. Hoewel campagnevoerder van het eerste uur Ineke Van Nieuwenhove Mei plasticvrij een burgercampagne noemt, is het gesprek dat we met haar hadden ook voor bedrijven een stevige wake-upcall.
(Dat je zelf wakker bent, kun je trouwens bewijzen door mee te doen aan onze fotowedstrijd naar aanleiding van Mei plasticvrij.)
Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid is zich bewust van de waterproblematiek en werkt aan een duurzaam waterbeheer. Het koppelt de acties binnen dat kader aan de zesde duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) van de VN.
Jokuu is een schoonmaakparel; letterlijk én figuurlijk. Meer vertellen we niet behalve dat je er ook nog eens plastic (en dus waterverbruik om dat te produceren) en transport mee uitspaart.
De naam 'River Cleanup' zegt het al. Deze Belgische ngo zet naar aanleiding van de Wereldoceanendag (6 juni) meer dan 1.000 lokale acties op het getouw langs 200 rivieren in 50 landen.
Wat ging jij ook alweer doen?
|