Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO? We zien het graag (gebeuren)

29 april 2021

Dag lezer,

Ondanks de paaspauze (waarom toch twijfelt Google aan die spelling?) was april best wel een drukke maand.

Zo beslisten we om ermee op te houden. Niet met MVO Vlaanderen. Wel met onze groepspagina op LinkedIn. We stapten deze maand over naar een 'bedrijfspagina' waar een 400-tal MVO-affectionado's ons al wist te vinden. De groepspagina houden we nog een tijdje aan. Nieuws posten we echter enkel nog op de bedrijfspagina. Dus spreekt het voor zich dat we alle groepspaginavolgers graag naar daar zien overstappen.

April is - traditiegetrouw ondertussen - de maand waarin Fashion Revolution Week oproept om de modesector te verduurzamen en vooral menselijker te maken. Ze kwam er naar aanleiding van het Rana Plaza-drama; het fabriekscomplex in Bangladesh dat op 24 april 2013 instortte. 1.100 textielarbeiders lieten het leven. 2.500 raakten gewond. Ook wij besteedden er veel aandacht aan zoals je onderaan deze nieuwsbrief merkt. Wat je moet onthouden? Zie je kleren graag. Zo simpel is het.

Apple tooide vorige week de iMac weer in de felle kleurtjes van weleer. Het groen is echter van de fletse soort. Toeval of niet, ook hun 'groene' ambities missen nog wat frisheid. Dat dergelijke wereldgigant oog krijgt voor zijn impact zien we graag. Wat er beter kan vertellen we in een column.

Opbouwwerker Stefan Goemaere ziet de mensen graag. Hij gaat vaak bij hen op bezoek. Zo leerde hij dat de overstap naar duurzame energie niet voor iedereen is weggelegd. In zijn zoektocht naar oplossingen aarzelde hij niet om de bedrijfswereld op sleeptouw te nemen. Het betekende de start van 'Papillon'.

'Mensen die bomen willen kappen.' Dat transportbedrijf H. Essers enige tijd terug niet graag gezien was, zoveel is duidelijk. Dat imago proberen ze van zich af te schudden door hard te werken aan een duurzame, synchromodale toekomst. Oordeel zelf.

Tot de volgende keer

 
textielklossen in het donker

Van Wetstraat naar Ketenzorgwetstraat

De ‘Ketenzorgwetstraat’. Zo heet de Brusselse Wetstraat vanaf vandaag. Tenminste, als het van de Schone Kleren Campagne afhangt, dat vandaag actie voert voor een Belgische ketenzorgwet ter nagedachtenis van Rana Plaza.

Meer lezen
 
 
catwalkfoto who made my clothes?

Zie je kleren graag. Zo simpel is het

Tijdens Fashion Revolution Week weerklinkt steeds luider de oproep van de medeoprichter van de organisatie, Orsola de Castro, om je kleren graag te zien. Die nood aan liefde en respect blijkt ook uit ons gesprek met CiLAB en andere samenwerkingen die je zelf kunt ontdekken bij MAD Brussels.

Meer lezen
 
 
CILAB voorbeeld

Over een toekomst waarin we niets meer weggooien

Het Mechelse Circular Innovation Lab (CiLAB) zoekt naar wegen om gebruikt textiel herop te waarderen. Initiatiefnemer Jan Merckx legt uit waarom de transitie naar een circulaire economie zowel sociaal als ecologisch én economisch moet zijn. Daarbij vertelt hij met tranen in de ogen over een van zijn collega’s, de Syrische vluchteling Shawkat Khalil, die kleding kan herontwerpen als geen ander. “Daar móét een markt voor zijn.”

Meer lezen
 
 
kledingatelier

Wat betekent de EU Sustainable Textiles Strategy voor jouw modebedrijf?

De Europese Green Deal, EPR - Extended Producer Responsibility, Due Diligence, Action Plan Circular Economy, Textile Strategy,... Wat betekenen al deze begrippen concreet voor spelers in de Belgische mode-industrie? En waarom zou je er meer over moeten weten?

Meer lezen
 
 
textielarbeiders in Oost-Europa

Nieuwe standaard moet Europese minimumlonen opkrikken

De Europe Floor Wage is een nieuwe, pan-Europese loonstandaard die een einde moet maken aan de armoedige verloning in de kledingindustrie in Oost- en Midden-Europa. Volgens de Schone Kleren Campagne behoren de lonen in die regio tot ‘de laagste ter wereld’ als je het vergelijkt met de kosten van levensonderhoud.

Meer lezen
 
 
interieur vernieuwde winkel JBC Leuven

JBC kiest in Leuven volop voor duurzame mode

Begin maart opende JBC een vernieuwd filiaal in Leuven. Het pilootproject staat volledig in het teken van duurzaamheid.

“We maken bewuste en eerlijke keuzes om onze impact te verkleinen.”

Meer lezen
 
 
logo Apple

Hoe Apple echt werk kan maken van duurzaamheid

Met een beurswaarde van meer dan 1 triljoen dollar (een miljoen keer een miljoen, voor wie zich daar nog iets bij kan voorstellen) en 1,65 miljard actieve toestellen is Apple een van de meest invloedrijke bedrijven ter wereld.

Dat betekent helaas dat hun CO2-uitstoot en hun algemene impact op het milieu torenhoog is. Het bedrijf wil daar tegen 2030 paal en perk aan stellen door zijn toeleveringsketen CO2-neutraal te maken.

Is dat voldoende? En hoe denken ze dat te bereiken? Een portret van een reus met een grote voetafdruk en groene ambities.

Meer lezen
 
 
logo Papillon project

Wasmachine te huur

De overstap naar duurzame energie is niet voor iedereen weggelegd. Daarom zette Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen een project op met Bosch. “Mensen in de sociale sector zien de bedrijfswereld soms als de ‘vijand’, maar er zijn heel veel mogelijkheden om de krachten te bundelen.”

Meer lezen
 
 

Naar een duurzame, synchromodale toekomst

Als vooraanstaande logistiek dienstverlener en belangrijke werkgever neemt H.Essers een voortrekkersrol op in duurzaam ondernemen. Het bedrijf streeft volop een ‘synchromodale’ toekomst na.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.