Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Elke dag is MVO-dag

25 maart 2021

Dag lezer,

Er gaat geen moment voorbij of het hoort wel bij de dag van..., de week van... of zelfs het jaar van... Fijn, maar er is een maar.

Van de meeste zijn we ons niet bewust. De ene 'dag van...' weet nu eenmaal meer aandacht te trekken dan de andere. En - om maar eens iets te zeggen - de internationale dag van de jazz (30/4) zegt je allicht weinig of niets als je enkel het klassieke genre als muziek beschouwt.

Het zijn er ook zo veel. Het woord 'opbod' ligt op het tipje van onze tong. Reden waarom wij er ons karretje enkel aan vasthangen voor die thema's die wat ons betreft het hele jaar in de schijnwerpers mogen staan. Maart had op die manier wel wat te bieden.

Ter gelegenheid van de internationale vrouwendag (8/3) richtten we onze blik op Miokoo dat binnenkort ethische menstruatielingerie op de markt brengt. Dat bracht ons ook bij menstruatiearmoede; een probleem dat werkelijk de (menstruatie)schaamte voorbij is.

Van 15 tot 18 maart liep er wereldwijd een Schone Kleren Campagne. Die riep internationale merken op om hun verantwoordelijkheid op te nemen tegenover de mannen en vrouwen die hun hemden, schoenen, jassen,... maken. 10 eurocent per T-shirt; meer kost het niet opdat kledingarbeiders de pandemie zouden overleven.  En ja, Transparantie is en blijft een heikel punt in de kledingindustrie. Brengen digitale technologieën om kleding te traceren daar binnenkort verandering in?

Op 21 maart komen jaarlijks de bossen in beeld. We koppelen er graag de bouwcoöperatieve HOTA aan. Daar in Gent hebben ze zowel een hart van als een hart voor hout. Lees ook even het praktijkvoorbeeld van Buurman dat naast hout nog tal van andere afgedankte bouwmaterialen van de verbrandingsoven redt. Spoiler: hun crowdfunding ging goed.

Tot slot. Een internationale dag voor de telewerker? Het zou ons niet verbazen mocht die er ooit komen. Een Actieplan Telewerk is er alvast wel.

Een fijne dag nog

 

 
miokoo

Zeg niet zomaar maandverband tegen ethische menstruatielingerie

Weg met wegwerpmaandverbanden. Als het van Kathleen Peers van Miokoo afhangt, dragen we binnenkort allemaal ecologische en ethische menstruatielingerie. Dat draagt zij zelfs de hele maand door. ‘Eindelijk geen gedoe meer!’

Meer lezen
 
 

De menstruatieschaamte voorbij

Zolang een maandverband een schaamlapje blijft, zijn vrouwenrechten in gevaar. Brengt de verhoogde aandacht voor menstruatiearmoede daar verandering in?

Meer lezen
 
 
Campagnebeeld #PayYourWorkers

10 eurocent per T-shirt

Kledingarbeiders beschermen in coronatijden is niet duur. Het kost 10 eurocent per T-shirt

Meer lezen
 
 
textielklossen in het donker

Van digitale draad tot naald: zo traceer je textiel doorheen de keten

Transparantie is en blijft een heikel punt in de kledingindustrie. Brengen digitale technologieën om kleding te traceren  - zoals Fibretrace - daar binnenkort verandering in?

Meer lezen
 
 
houtskeletbouw

Een hart van hout

HOTA cv is een bouwbedrijf met 15 jaar ervaring. Het bedrijf kiest voor energiezuinige nieuwbouw- en renovatieprojecten in stads- en dorpskernen. Ze bouwen bio-ecologisch, met houtskelet en duurzame bouwmaterialen.

“De levensduur van een houten huis moet niet onderdoen voor een gebouw in gewapend beton.”

Meer lezen
 
 
de opslag van Buurman

Buurman: aan de slag met tweedehands bouwmateriaal

‘Buurman Antwerpen’ vermijdt dat herbruikbaar materiaal in de verbrandingsoven belandt.

In hun materialenhal aan Den Dam is iedereen welkom voor de aanschaf van tweedehands (bouw)materiaal. Een crowdfunding moet er nu ook een werkplaats van maken.

Meer lezen
 
 
telewerken

Actieplan Telewerk gelanceerd

Het Actieplan Telewerk neemt werknemers en ondernemingen op een duurzame manier mee naar de werkvloer van morgen.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.