Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO - ondernemen pur sang

25 februari 2021

Dag lezer,

Tussen deze nieuwsbrief en de vorige, liggen veertien dagen en zowat 25°C.

"Ach, de weergoden zijn even het noorden kwijt", zullen sommigen nog altijd onbezorgd opperen. Ingenomen zelfs met de inventiviteit van de ietwat verborgen woordspeling.

Jij weet beter. Wij weten beter. En onze MVO-koplopers weten nog beter. Zij doen er alles aan om hun impact op deze planeet te verkleinen. Zij respecteren hun medewerkers - onder andere door aandacht te hebben voor werkbaar werk. En ze merken dat die aanpak niet zelden letterlijk loont voor hun organisatie.

Echter. People, planet, profit - die had je al - en daartussen het evenwicht vinden? Dat komt niet vanzelf. Het vergt strategisch denken, initiatief nemen, innoveren, investeren en een flinke portie hard werk. Ondernemerschap pur sang dus. Hieronder onze selectie van deze maand.

Industriële wasserij Klaratex ziet dagelijks 6.000 kledingstukken de revue passeren. Daar weer propere kleren van maken, vroeg ooit 12 liter water per stuk. Vandaag is dat nog 4 liter. 75% van al dat water recycleren ze. En dat is maar een deel van hun duurzaamheidstraject.

Hennep? Je gedachten gaan nu misschien de frivole kant op. Bij IsoHemp dachten ze eerder aan bouwblokken. Natuurlijk, lokaal, recycleerbaar, met een negatieve koolstofvoetafdruk én rendabel. Wat ooit begon als een idee verovert nu de wereld.

Over natuurlijk en recycleerbaar gesproken, wat dacht je van 'green pee'? Aka circulair pipi doen. Meer detail geven we hier niet.

Alles kan beter, dachten ze bij Suez. Hun Valomet-proces haalt uit 100 ton restafval nog zo’n 200 kilogram zuiver aluminium, 50 kilogram zuiver koper en 210 gram edele metalen. Of hoe afval van afval weer grondstof wordt. Leestip: leg de klemtoon op de eerste lettergreep als je 'bodemas' in de tekst ziet opdagen.

Niet dat het op onze bucketlist stond, maar praten met een 'Senior Candy Officer' konden we wel...euh...smaken. Want dat hebben ze bij Confiserie Thijs. Een SCO en snoep in vele vormen en smaken. Het werd een vrolijk gesprek over duurzame verpakking, diversiteit en water dat goud is.

Wie, tot slot, hulp zoekt bij duurzaam ondernemen, kan sinds kort terecht bij Studio D. Geen bandwerk of grote theorieën. Wel advies en inspiratie op maat met veel realiteitszin. Of wat gedacht van  'laarzen in de modder, iedereen mee in de duurzame transitie' als Leitmotiv?

Tot de volgende keer

 
waterdruppel

Zet in op de recuperatie van afvalwater en regenwater

Om te wassen heb je proper water nodig. Geen evidentie in tijden van droogte en waterschaarste. In Wevelgem ging wasserij Klaratex daarom op zoek naar manieren om water te hergebruiken.

“We zijn de enige industriële wasserij in Europa die haar waterzuivinginstallatie toepast voor de combinatie van ondiep grondwater, regenwater en afvalwater.”

Meer lezen
 
 
hennepblokken

Groen isoleren met hennep

Hoe isoleer je een erfgoedsite tot een duurzaam pand? Met hennepblokken, zo blijkt in de oude elektriciteitscentrale van Zwevegem.

Producent IsoHemp zet de voordelen van het materiaal op een rij.

Meer lezen
 
 

Zet eens een plantenbak als publiek toilet

Circulair pipi doen? Het kan dankzij de GreenPee, een combinatie van een urinoir en een plantenbak.

De voorziening slaat een brug tussen een functioneel en visueel aantrekkelijk openbaar toilet. Met dank aan de stad Mechelen.

Meer lezen
 
 
Valomet Gent

Als afval van afval een nieuwe grondstof wordt

Uit afval dat alle recyclageprocessen heeft doorlopen, kan je nog waardevolle materialen halen.

Daarom bouwde de Franse afval- en milieugroep Veolia (voorheen SUEZ) een gloednieuwe afvalverwerkingsinstallatie in de ‘North Sea Port’ in Gent. “We creëren een nieuwe grondstof.”

Meer lezen
 
 
snoepjes

Guilty pleasures kunnen ook duurzaam

Confiserie Thijs mag dan 90 jaar oud zijn, duurzaam ondernemen zit er in alle bedrijfsprocessen.

De firma doet dat bijvoorbeeld met zo min mogelijk, onbedrukte verpakkingen. “Marketing is belangrijk, maar niet ten koste van de planeet.”

Meer lezen
 
 
laarzenrek

Laarzen in de modder, iedereen mee in de duurzame transitie

In volle pandemie een nieuwe onderneming opstarten: je moet het maar doen. Saartje Boutsen en Charlotte Vandierendonck van Studio D gingen er voluit voor en helpen sinds afgelopen coronazomer kleine en grote bedrijven met duurzaam ondernemen.

‘Wie inzet op verduurzaming, is weerbaarder in tijden van crisis.'

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.