Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Een dappere, nieuwe wereld

31 december 2020

Dag lezer,

De laatste donderdag van de maand betekent onze laatste nieuwsbrief van de maand en meteen ook van het jaar. En 'what a year it has been'. (Het uitroepteken laten we voor evidente redenen even weg.) 

Directeur van Oxfam België Eva Smets wil in de jongste editie van 'Fair Magazine' 2020 te slapen leggen en vol goede moed opnieuw beginnen aan een dappere, nieuwe wereld. Misschien kunnen we maar beter op die manier omgaan met wat achter ons ligt. Er zachtjes, zonder vloeken afscheid van nemen en op weg gaan naar iets nieuws.

Hoe dat nieuwe er moet uitzien? Het zal je niet verbazen dat duurza(a)m(er) ondernemen daar volgens ons niet uit weg te denken valt.

Inspiratie zat.

De KU Leuven ging aan de haal met de allereerste Fair ICT Award. We bieden inzicht in het traject dat naar die erkenning leidde.

Nog een winnaar is WaW; een uitzendkantoor met een sterke maatschappelijke ambitie. Zij ontvingen eind november de Award Inclusieve Onderneming 2020. De jury vond hun businessmodel...euh...ja... waw dus.

En omdat driemaal scheepsrecht is, nog een winnaar. Resortecs stond op het podium van de European Social Innovation Competition. Hun revolutionair naaigaren lost op bij hoge temperaturen en vergemakkelijkt zo het recyclageproces van textiel. Eerder wonnen ze ook al de Global Change Award. Duurzaamheid, innovatie en internationale erkenning als het ware hand in hand.

Alle wasmachines in een stad als Berlijn produceren zoveel microplastics per dag als het equivalent van een half miljoen plastic zakjes. Creax uit Kortrijk bedacht een eenvoudige manier om daar komaf mee te maken. En als zelfs jij ermee aan de slag kunt, waarom dan de wasmachineproducenten niet?

Het voetbal in Gent beleefde al betere tijden. Maar dat belet de KAA Gent Foundation niet om via datzelfde voetbal sociaal-maatschappelijke doelstellingen te realiseren.

Duurzaam ondernemen draait bij Statik vooral om mensen. Projecten die de SDG's onderschrijven liggen hen nauw aan het hart. En of ze meer klanten aantrekken.

Tot volgend jaar

 
Fair ICT Award campagnebeeld

KU Leuven wint Fair ICT Awards 2020: best practices

Op 15 december nam KU Leuven de Fair ICT Award 2020 in ontvangst: een bekroning van een traject dat al in 2009 begon.

Stapje voor stapje implementeert KU Leuven steeds meer duurzaamheids- en mensenrechtenaspecten in hun ICT-beleid. Sofie Pieraerd, Bram Vermeir en Jan De Baere van de dienst ICTS doen het proces uit de doeken en stellen hoge ambities voor de toekomst.

Meer lezen
 
 
Campagnebeeld Award IO 2020

WaW wint tweede editie Award Inclusieve Onderneming

Sterpunt Inclusief Ondernemen, de koepelorganisatie van de Werkplekarchitecten, organiseerde voor de tweede keer een Award voor  inclusieve Onderneming. In 2018 won het groentenverwerkingsbedrijf Gomad. Dit jaar ging uitzendkantoor WaW met de Award naar huis.

Meer lezen
 
 
beeld European Social Innovation Competition

Resortecs wint European Social Innovation Competition

Resortecs is een van de drie winnaars van de European Social Innovation Competition, onder het thema "Reimagine fashion".

Met revolutionair naaigaren, dat oplost bij hoge temperaturen, hoopt oprichter Cédric Vanhoeck het recyclageproces van textiel te vergemakkelijken.

Meer lezen
 
 
microplastics

Red de oceanen met een zelfgemaakte wasmachinefilter

Met een wasmachinefilter hopen industriële ontwerpers van het Kortrijkse bedrijf Creax wasbeurten te vrijwaren van microplastics.

Die komen namelijk los van je synthetische kledij. Hun filteroplossing, die ze Fiylter gedoopt hebben, viel eerder in de prijzen en kan je gewoon zelf maken.

Meer lezen
 
 
Ghelamco Arena by night

De liefde voor voetbal inzetten om mensen sterker te maken

KAA Gent beleefde al eens betere tijden. Maar met de ‘KAA Gent Foundation’ gaat het bijzonder goed.

Die vzw zet voetbal in als middel om sociaal-maatschappelijke doelstellingen te bereiken. “Dat werd eerst gezien als een marketingverhaal, maar door onze niet aflatende inspanningen kunnen we nu inspiratie bieden voor de erkenning van sociaal-sportief werk.”

Meer lezen
 
 
het team van Statik

Werkgeluk begint bij het wegnemen van drempels

Is maatschappelijk verantwoord ondernemen een zegen voor een kleine kmo? Ab-so-luut.

Neem nu Statik, een Leuvense webbureau. Ze zetten bewust in op projecten die de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties onderschrijven. “We hadden eerst nog schrik om bestaande klanten af te schrikken, maar we hebben net meer van de juiste soort aangetrokken.”

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.