Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Onze accenten voor de toekomst

26 november 2020

Dag lezer

Vorige keer kreeg je een nieuwsbrief voorgeschoteld in de vorm van een lijstje met vijftien duurzaamheidsnieuwtjes. Een nieuw format; elke tweede donderdag van de maand in je mailbox.

Hieronder blijven we bij onze klassieke nieuwsbrief. We versturen hem vanaf nu elke laatste donderdag van de maand. Wat dan deze keer nieuw is? Wel, onze nieuwe redactionele aanpak.

We trekken de volgende tijd enkele rode draden doorheen onze berichtgeving. Het gaat om thema's die nog urgenter zijn geworden dan ze al waren. En - hoe kan het anders - om corona dat zich dit jaar midscheeps in ons leven en in ons werk boorde. Een uitgebreid waarom en hoe lees je in dit nieuwsbericht. Maar dit zijn alvast de rode draden die wat vaker - zeg maar structureel - aan bod zullen komen:

  • ketenverantwoordelijkheid (#duurzameketen)
  • inclusie, diversiteit en racisme (#inclusie #diversiteit #racisme)
  • water (#water)
  • corona en werkbaarheid (#werkbaarheid)

(De hashtags stoppen we vanaf vandaag consequent in onze tweets. Zo kan je ook daar deze thema's volgen.)

Genoeg theorie. Tijd voor praktijk.

Meubelen uit papier, zonnebrillen uit Tomorrowland-afval en WC-papier gemaakt van bamboe. Gekker moet het niet worden denk je? Laat ons toe daarover van mening te verschillen.

Grote bedrijven vergeten soms welk talent ze al in huis hebben. Techwolf zet articifiële intelligentie in om de kunde - hoe lang is het geleden dat we dat woord nog gehoord hebben? - van medewerkers in kaart te brengen. Kwestie van vacatures in te vullen met mensen die al aan boord zijn.

#PayYourWorkers schreeuwt het in de Brusselse Nieuwstraat tegenwoordig van het asfalt. Als het ware een 'in-your-face' van de kledinggiganten die er hun waren aanbieden.

De Britse academici Kate Fletcher en Mathilda Tham argumenteren dat we verder moeten gaan dan de circulaire economie. Waarom onze column hieromtrent dan "Circulaire economie: mag het ietsje minder?" getiteld is. Tja...

En laat iemand nu net een boek over die circulaire economie geschreven hebben. Een koffietafelboek nog wel.

Van je buren moet je het hebben ten slotte. Zoals elektriciteit. Start-up Bolt krijgt dat voor mekaar.

Tot binnenkort

 
beeld Kinnarps

Papier als grondstof voor meubilair

Kinnarps levert interieuroplossingen voor kantoren en openbare ruimtes. Dit Zweedse bedrijf heeft de handen ineengeslagen met verschillende bedrijven die werkplekoplossingen ontwikkelen. Met het project ‘Designed for recycling’ willen ze in de toekomst meubelen en interieurelementen uit gerecycled papier aanbieden. Klinkt als een hachelijke onderneming? Er zit meer in dan je denkt.

Meer lezen
 
 
beeld Tomorrowland

Hipper dan hip: zonnebrillen uit Tomorrowland-afval

Wie dacht dat er niets hippers bestaat dan een weekendje Tomorrowland, heeft nog niet gehoord van de recente creatie van Yuma Labs: zonnebrillen geproduceerd uit gerecycled plastic dat verzameld werd op Tomorrowland 2019.

De zonnebrillen werden exclusief verkocht tijdens de digitale editie van Tomorrowland deze zomer, “Around the World”.

Meer lezen
 
 
WC-papier

Red de planeet op het toilet

Over hét product van 2020 moeten we niet lang twijfelen. De verkoop van toiletpapier brak alle records.

De broodnodige velletjes papier hebben echter een grote impact op ons milieu, want het meeste WC-papier wordt gemaakt van bomen. ‘The Crappy Planet’ zocht en vond een duurzaam alternatief.

Meer lezen
 
 
kantoorgebouw bij nacht

De juiste mensen op de juiste plaats op basis van data

Twee jaar geleden was Techwolf nog een uit de hand gelopen studentenproject, nu telt het HR-bedrijf al 14 werknemers.

Andreas De Neve, Mikaël Wornoo en Jeroen Van Hautte slaagden er dit jaar zelfs in om 1 miljoen euro kapitaal op te halen bij investeerders. Heel wat mensen geloven dus in hun opzet: HR op basis van data.

Meer lezen
 
 
fresco 'Pay your workers'

#PayYourWorkers: Schone Kleren Campagne roept merken op om niet uit de lucht te vallen en hun verantwoordelijkheid te nemen

Met een gigantische fresco op de zo goed als lege Nieuwstraat in Brussel vraagt de Schone Kleren Campagne kledingketens om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de lonen van de kledingarbeiders in hun keten.

Meer lezen
 
 
flou landschap

Circulaire economie: mag het ietsje minder?

Om duurzaam de toekomst door te komen, grijpen bedrijven de principes van de circulaire economie aan. Maar wat als die niet ver genoeg gaan? Britse academici Kate Fletcher en Mathilda Tham argumenteren dat ze een volledige ommezwaai zelfs in de weg staan. Journalist en auteur Isabelle Vanhoutte, die pas een handboek schreef over circulariteit, kadert die kritiek. Zij wil erover waken dat we niet onbedoeld meer consumeren. “Economische activiteiten hebben een doel. En dat doel is niet: eeuwige groei.”

Meer lezen
 
 
cover handboek voor de circulaire economie

Circulaire inspiratie op je koffietafel

Met haar website Kleine Revolutie verzamelt journalist Isabelle Vanhoutte sinds 2016 kleine en grote verhalen van ondernemers die geloven in een circulaire economie. Nu bundelt ze alle expertise die ze opbouwde dankzij die interviews in een – zo noemt ze het zelf – koffietafelboek.

Meer lezen
 
 
een stroomleverancier van Bolt

Start-up maakt energiemarkt lokaal en transparant

Met Bolt zetten Pieterjan Verhaeghen en kompaan Rens Van Haute een platform op poten dat de energiemarkt transparant maakt. Bolt linkt aanbieders aan consumenten, zodat die bewust kunnen kiezen voor Belgische initiatieven.

“We zijn niet de enigen die groene stroom aanbieden, maar maken het wel eenvoudiger en tastbaar.”

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.