Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

'By design' graag en niet 'by disaster'

21 augustus 2020

Dag lezer

Wie al langer deze nieuwsbrief ontvangt, herinnert zich misschien dat we vorig jaar in het midden van de zomer de afspraak maakten to #movethedate.

En kijk. Viel Earth Overshoot Day (want daarover gaat het hem) toen nog op 29 juli, dan is hij dit jaar quasi een maand in de goede richting opgeschoven en geland op 22 augustus.

Inderdaad. Morgen hebben we met z'n allen alles opgesoupeerd wat de aarde dit jaar kan voortbrengen. Het goede nieuws is dat we er een maand langer over hebben gedaan. Onze ecologische voetafdruk is met andere woorden gekrompen (hoewel hij voor België nog altijd 700% in het rood gaat).

Boeken toe voor MVO Vlaanderen zal je denken? Weg met de gids want we hebben eindelijk de afrit naar duurzamer leven en ondernemen gevonden! Nog even en we kunnen dat Overshoot-gedoe vergeten!

Niet zo snel.

"True sustainability that allows all to thrive on earth can only be achieved by design, not by disaster", zegt het Global Footprint Network terecht. Anders verwoord: wat slecht is voor onze longen (en nog wat andere onderdelen) is toevallig goed voor onze voetadruk. Maar het is de foute afrit.

Afgezien van het feit dat je ervan kunt sterven, leidt hij niet tot duurzame oplossingen voor problemen zoals de uitputting van grondstoffen, de klimaatopwarming en de plastic soup (om er maar enkele te noemen). Enkel een doelbewust MVO-beleid en dito acties zullen dat voor elkaar krijgen.

En dus bljven we open doekjes geven aan de Koplopers die er ook zo over denken, doen we een (e-)boekje open over de perfide gevolgen van corona voor bijvoorbeeld de textielarbeiders in Azië, kijken we naar de evolutie bij 'bekende merken',...

Afspraak volgend jaar? In september? Zonder corona?

Let's #movethedate

 
compositiebeeld Koploper 2

Haal eens een Koploper in huis. Echt.

Onlangs rolde het tweede Koploper-magazine van de drukpers.

Meer lezen
 
 
kledingatelier

E-book over de impact van COVID-19 op de textielindustrie

Zonder kleerscheuren de coronacrisis doorkomen: voor miljoenen kledingarbeiders is dat onmogelijk.

Freelance modejournalist Sarah Vandoorne schreef tijdens de lockdown een e-book over de impact van de coronacrisis op de textielindustrie.

Meer lezen
 
 
koffiebonen

De duurzame (r)evolutie bij multinationals: Nespresso toegelicht

Dat de roep om duurzame en ethische producten steeds luider wordt, is ook multinationals niet ontgaan. De nood aan verandering is doorgesijpeld tot in de hoogste rangen van grote bedrijven. Hoe proberen multinationals vandaag hun reputatie te veranderen, met welke maatregelen begeven ze zich op het duurzame pad en wat is de impact van die pogingen?

We zetten enkele feiten over Nespresso op een rijtje, de koffiegigant die de laatste jaren inzet op een groener imago en een duurzamere keten, van koffieboer tot capsule.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.