Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO-polonaise

30 juni 2020

Dag lezer,

Onze vingers zweven boven het toetsenbord om werk te maken van deze nieuwsbrief, wanneer een Vlaamse kwaliteitskrant nieuws pusht over de wekelijkse portie coronamaatregelen. "Openingsdans kan weer, polonaise niet", plaagt het bericht.

Het is allicht niet zo bedoeld, maar de symboliek en timing van deze maatregel kunnen moeilijk beter. Er mag weer net iets meer, maar maak het alsjeblieft niet te gek. Nu de zomer nadert en daarmee de vakantie, zit er sneller een gat in je bubbel dan je voor mogelijk houdt. Even waarschuwen is dan volledig op z'n plaats.

Zullen wij dan maar voor de polonaise zorgen?

Een langere sliert praktijkvoorbeelden, nieuwtjes, columns en oproepen dan gebruikelijk. Ingetogen huppelend van het ene MVO-thema naar het andere. Coronaproof bovendien. Buitengewoon geschikt om er de zomer mee in te zetten.

Pulse Transitienetwerk herwerkte onze Sustatool op maat van de cultuur-, jeugd- en mediasector. Er kwamen Vijf stappen bij kijken. En deegballetjes.

In 'Je veux de l'amour' zette Raymond Genoels-Elderen eigenhandig op de kaart. Spiere-Helkijn haalde zijn shortlist niet hoewel daar heel wat moois gebeurt op circulair gebied.

Naast een resem andere dingen, heeft corona misschien ook wel gevolgen voor je materialiteitsmatrix. We gingen het na.

Vijftien miljoen ton C02 besparen in de koffiesector? Het zou zo maar kunnen, zeggen ze bij Ray & Jules.

HAVEP gaat voor 90% circulariteit tegen 2025. Als je dat al stoer vindt, dan heb je hun beelden nog niet gezien.

Geen polonaise maar karaoke. Messaging karaoke meer bepaald. Daaraan maakte meer dan één organisatie zich schuldig tijdens #blackouttuesday. Of hoe een zwart vierkant waarden op scherp stelt.

Business as usual na corona? Niet als het van de Resilience Management Group en hun 'Plan Sophia' afhangt.

Interesse in verhalen van denkers en doeners die nieuwe wegen openen in economie, onderwijs en samenleving? Dan is Re-Story iets voor jou.

Tot slot beweegt er heel wat in de categorie oproepen en wedstrijden met de 20ste Awards for Best Sustainability Reports, de nagelnieuwe Fair ICT Awards, een projectoproep van Vlaanderen Circulair en OVAM om innovatieve projecten in circulair bouwen te ondersteunen en een oproep om input te leveren voor de tweede editie van de SDG-Barometer.

Tot binnenkort

 

Een Sustatool op maat van de cultuur-, jeugd- en mediasector

Pulse Transitienetwerk beantwoordde in de zomer van 2018 een subsidieoproep van de Vlaamse overheid rond de Sustatool. Hun voorstel? Een  MVO-starterspakket creëren voor de cultuur-, jeugd- en mediasector met de Sustatool als basis. Dat idee viel in goede aarde.

Nu het einde van het traject in zicht is, zijn wij natuurlijk benieuwd naar de ervaringen en de lessen die werden getrokken.

Meer lezen
 
 
overzichtsfoto #hackyourjeans

Circulair jeansgaren in Spiere-Helkijn gesponnen

#hackyourjeans is een initiatief van European Spinning Group (ESG) uit Spiere-Helkijn. Samen met hun partners verzamelen ze afgedankt jeanstextiel. Daar maken ze uiteindelijk nieuw garen van. Ontwerpers en producenten kunnen dat gebruiken voor hun duurzame collecties.

“Heel het proces gebeurt via cocreatie. We geloven heel sterk in een netwerksysteem”, vertelt co-CEO Julie Lietaer.

Meer lezen
 
 
coronavirus

Een update voor je materialiteitsmatrix na corona?

Het Nederlandse Finch & Beak, een adviesbureau "that helps companies accelerate their performance on today’s biggest sustainability challenges", vroeg zich onlangs af hoe corona de duurzaamheidsstrategie van bedrijven beïnvloedt. En, vooral, hoe dat dan moet weerspiegeld worden in de materialiteitsmatrix (°).

We vatten hun antwoord samen in deze column.

Meer lezen
 
 
beeld startpagina website Ray & Jules

Innovatieve koffiebranderij wil sector 15 miljoen ton CO2 laten besparen

Het Belgische koffiemerk Ray & Jules noemt zichzelf ‘the sunny kind of coffee’. De bedenkers van de start-up zijn niet een groep barista’s, maar wel ingenieurs. Energie-efficiëntie in het productieproces stond voorop. Ze ontwikkelden een koffiebrander om kwalitatieve koffie op industriële schaal te roosteren. Mét enkel de zon als primaire energiebron.

“Wanneer de hele sector deze technologie op termijn gebruikt, kunnen we samen 15 miljoen ton CO2 besparen”, vertelt Gert Linthout, Netwerk Developer bij Ray & Jules.

Meer lezen
 
 
werkkledij HAVEP

Producent werkkledij zet sinds oudsher in op waardig werk

HAVEP is een producent van werkkleding en beschermende kleding, zoals overalls, werkbroeken, parka’s en softshells. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1865 en startte met een spinning-, weef-, verf- en confectieafdeling. Van dag één gaven ze een correct loon aan hun medewerkers.

Dat is vandaag niet anders. Sterker nog, naast waardig werk wil HAVEP hun milieu-impact zo klein mogelijk houden. “Het is geen businessstrategie, maar het komt vanuit een intrinsieke overtuiging”, vertelt Nele Entbrouxk, Commercieel Transitie Manager.

Meer lezen
 
 
zwart vlak

When all was said and done, there was a lot more said than done!

Wat is de reden van bestaan van jouw organisatie? Hoe realiseert ze een positieve maatschappelijke impact? Welke waarden hanteert ze daarbij? Welke eisen stelt dat aan leidinggevenden?

Nu meer dan ooit kan je maar beter goeie antwoorden hebben op deze vragen. We zochten een voorbeeld.

Meer lezen
 
 
beeld aarde vanuit de ruimte

Plan Sophia voor een duurzame post-corona economie

Wordt het na corona weer business as usual? Als het van de Resilience Management Group (RMG) afhangt alvast niet.

Van half april tot half mei werkte deze groep van 100 wetenschappers en 182 duurzame ondernemers aan een plan dat 200 maatregelen telt op 15 verschillende domeinen.

De RMG stelde het plan op 18 mei jongstleden voor aan premier Wilmès.

Meer lezen
 
 
beeld innovatie

Re-Story - omdat het wél anders kan

Re-Story is een online platform met verhalen van denkers en doeners die nieuwe wegen openen in economie, onderwijs en samenleving.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.