Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO is het voordeel

28 mei 2020

Dag lezer,

If you can't beat them, join them. Elk nadeel heb se voordeel.

Je kent deze wijsheden wel. Ze zijn verre familie van elkaar, als je het ons vraagt. Kort samengevat: als het tegenzit, bekijk het dan ook eens van de positieve kant.

Nu is 'tegenzitten' wel zowat het understatement van het jaar als je nagaat welke miserie corona veroorzaakt. Laat daar geen misverstand over bestaan. We staan voor een gigantische uitdaging op elk denkbaar vlak. Maar net nu hebben we ook de kans om het anders aan te pakken.

#Beternacorona klinkt steeds luider. Dat zal zowel grote transities als kleine ingrepen vergen. Wij geven enkele actuele voorzetten uit de laatste categorie.

Heb je door de coronacrisis een cashprobleem? Of heb je door de crisis net een extra opportuniteit ontdekt, maar ontbreken de centen? In beide gevallen kom je in aanmerking voor het nagelnieuwe Coronafonds.

Herstellen, maken, repareren,... Het zat al in de lift, maar corona zal die trend zonder twijfel versterken. Ooit zullen ook de Repair Cafés weer hun deuren mogen openen, maar tot die tijd kunnen Leuvenaars terecht bij RepairConnects. Een online Repair Café zeg maar dat alles in zich heeft om na corona een verlengstuk te worden van de repairbeweging.

Werken op kantoor? Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat heeft zo z'n gevolgen voor de hardware die erbij komt kijken. Ben je aan nieuwe apparatuur toe? Fair ICT Flanders en HIVA-KU Leuven publiceerden onlangs een toolbox voor duurzame ICT. Moet je oude hardware kwijt? Kijk dan eens naar Out of Use, Close the Gap of Recyca.

Wat inspiratie en motivatie ten slotte? Mogen we onze #KoplopersPodcast aanbevelen? Opgenomen in onze caravan lang voor er sprake was van social distancing. De tijd die er vroeger niet was om hem te beluisteren, is er nu misschien wel...

Tot de volgende keer

 

 
Lancering Coronafonds Socrowd

UPDATE - Coronafonds van 1 miljoen euro verlengd

Omdat het succes groot is en er vragen blijven binnenkomen, laat Socrowd het Coronafonds langer lopen. Als eerste sociale crowdfundingplatform maakte Socrowd in mei 1 miljoen euro vrij om organisaties en projecten met een positieve impact op de samenleving te ondersteunen tijdens deze crisisperiode.  ‘De crisis is nog lang niet voorbij, in tegendeel. We voelen dat het nodig is om het fonds langer open te stellen’, zegt Ludo Dhelft, coördinator van Socrowd.

Socrowd lanceerde in mei dit jaar een Coronafonds. Als eerste sociale crowdfundingplatform maakte het 1 miljoen euro vrij om organisaties en projecten met een positieve impact op de samenleving te ondersteunen tijdens deze crisisperiode.

Meer lezen
 
 
Repair Café

Online Repair Cafés in tijden van corona

De repairbeweging 'Maakbaar Leuven' helpt Leuvenaars al twee jaar om hun kapotte toestellen een tweede leven te geven in Repair Cafés.

Nu die cafés noodgewongen de deuren hebben gesloten tijdens de coronacrisis, heeft het initiatief een digitale tegenhanger gekregen: RepairConnects.

Meer lezen
 
 
e-waste

Toolbox voor duurzame ICT

Fair ICT Flanders en HIVA-KU Leuven publiceerden vorige maand een gebruiksvriendelijke paper rond standaarden, certificaten en monitoringssystemen voor een duurzamere ICT-sector.

Meer lezen
 
 

Nieuw: de Koplopers Podcast

Na het magazine Koploper en het gratis opleidingsaanbod Koploper Live, lanceert MVO Vlaanderen de Koplopers Podcast.

Zeven maandagen op rij geven we het woord aan koplopers op het vlak van MVO.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.