treinstation

Zo word je als bedrijf voortrekker in duurzaam zakenreizen

Vliegtuigen zijn vandaag verantwoordelijk voor ongeveer 3,5 procent van de CO2-uitstoot in Europa. En dat aandeel neemt in snel tempo toe. De voorbije 30 jaar verdubbelde de uitstoot van de luchtvaart, en men verwacht een verdrievoudiging tegen 2050. Dat zorgt voor een enorme druk op het klimaat. Het aandeel van zakenreizigers hierin valt niet te onderschatten. Hoe kan je als bedrijf voortrekker worden van duurzame verandering?

Zakenreizigers maken 1 procent uit van de wereldbevolking, maar zijn verantwoordelijk voor de helft van de luchtvaartuitstoot. Dat een derde van die groep in eersteklas reist, maakt hun voetafdruk per kilometer 2,6 tot 4,3 keer groter dan een passagier die in tweede klasse reist. Als bedrijf kan je dus een wezenlijk verschil maken om die uitstoot te verminderen?

Wat kan je concreet doen?

Pas je reisbeleid aan, zodat we ook na corona minder CO2 uitstoten.

  • Vermijd verplaatsingen en vergader zoveel mogelijk op afstand via tele- en videoconferentie. Investeer als organisatie in de nodige infrastructuur en opleidingen.
  • Neem de trein of bus naar Europese steden die je op maximaal acht uur kan bereiken, of die op minder dan 700 kilometer liggen. Maak hierbij een onderscheid tussen steden waar jullie als bedrijf of organisatie standaard niet naartoe vliegen, omdat er een evident en makkelijk alternatief is, en iets verder gelegen of moeilijker bereikbare steden waarnaar bij voorkeur niet gevlogen wordt.
  • Maak werknemers meer bewust van hun reisgedrag en keuzes. Communicatiecampagnes, interne ambassadeurs, een management dat het goede voorbeeld geeft en zelfs gamification vergemakkelijken de implementatie van een duurzaam reisbeleid.  En zorg er tegelijk voor dat het door de werknemers gedragen wordt.
  • Volg de evolutie van het aantal zakenreizen en hun uitstoot op, inclusief vliegreizen. Differentieer eventueel per departement.
  • Moet er toch gevlogen worden? Kies dan voor economy class, vermijd tussenlandingen en transfervluchten en voer een, eventueel vrijwillige, CO2-bijdrage in.

Je duurzaam reisbeleid uitstippelen? Deze instrumenten helpen je verder.

Weet dat er ook een Coalitie Duurzaam Zakenreizen in de maak is.

We namen dit nieuwsbericht over van Bond Beter Leefmilieu. Jolan Rijmenams - beleidsexpert transport en woordvoerder - is de auteur.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
10 juni 2022
Terug naar boven
Terug naar boven