operatie

Ziekenhuis reduceert CO2 door gebruik wegwerp operatie-instrumenten

AZ Turnhout heeft een primeur. Ze stappen als eerste ziekenhuis in Europa in een studie van een medische firma rond instrumenten die maar één keer gebruikt worden.

Dat zou niet enkel efficiënter en minder belastend voor het personeel zijn. Uit een Amerikaanse studie blijkt ook dat ziekenhuizen die wegwerpinstrumenten gebruiken, drie procent minder CO2 uitstoten dan ziekenhuizen die het materiaal hersteriliseren.

“Wegwerpinstrumenten gebruiken, het klinkt niet ecologisch. Toch is het dat wel”, vertelt dr. Erik Vanlommel die het materiaal tijdelijk voor de studie zal gebruiken bij het plaatsen van totale knieprotheses.

Bij het gebruik van traditioneel materiaal komt veel kijken. Na de operatie moet het een hele weg afleggen voor hersterilisatie. Dat vraagt ook veel verbruik van water en reinigingsproducten. Daarom zouden ziekenhuizen drie procent minder CO2 uitstoten bij gebruik van wegwerpinstrumenten.

Efficiëntie voor en na operatie

Inzetten op wegwerpinstrumenten zou ook tijdsbesparend moeten zijn. En tijd is een belangrijke factor in ziekenhuizen. “Ten eerste winnen ziekenhuizen heel wat tijd doordat hersterilisatie niet nodig is. De onderdelen van het materiaal moeten nadien niet teruggelegd worden in ingewikkelde sets. Dat kan soms een hele legpuzzel zijn.”

“De operatie zal ook eenvoudiger en sneller verlopen”, vervolgt dr. Vanlommel. “Aangezien we de instrumenten eenmalig gebruiken, is er een gewaarborgde kwaliteit en is het materiaal zelfs accurater dan herbruikbare instrumenten.

De eenmalige instrumenten worden daarnaast kant-en-klaar aangeboden, terwijl traditioneel materiaal na de sterilisatie onderdeel per onderdeel in de operatiekamer aankomt. Er is dan altijd nog wat montagewerk nodig. De operatie kan dankzij de eenmalige instrumenten meteen beginnen en er zijn minder kansen op fouten of onnauwkeurigheden doordat er minder materiaal is om mee te werken.

Vlottere ingrepen zijn ook in het voordeel van de patiënt. Ze zorgen ervoor dat de kans op wondinfecties lager zal zijn.”

Minder belasting personeel

Het personeel zou door het gebruik van wegwerpinstrumenten minder zwaar belast worden in de operatiekamer.

“De operatieverpleegkundigen zullen minder zwaar materiaal moeten optillen. Traditioneel materiaal komt vaak aan in zware dozen, die goed zijn voor een gemiddeld gewicht van 40 kilogram. De kits met het wegwerpmateriaal wegen slechts 4 kilo.”

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
15 juni 2017
Terug naar boven
Terug naar boven