Zes winnende projecten Belfius Smart Award

stadsverkeer

Eind 2016 lanceerde Belfius ‘Smart Belgium’.

Dit was een oproep aan lokale overheden, bedrijven, burgers, zorg en onderwijs om samen te werken aan een meer duurzaam en ‘slim’ België. Slimme ideeën en oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen moesten elkaar vinden. Hiermee wilde Belfius initiatieven op gang trekken en samen gaan voor die slimme samenleving.

Uit 185 sterke verhalen koos Belfius uiteindelijk zes winnaars.

1. OCMW Landen – Smart City Award <30.000 inwoners

Een zorgcampus die jong en oud verenigt, slim omgaat met energie en mee evolueert met de noden van zijn bewoners. Het totaalproject Woonzorgcampus Oleyck transformeert het rusthuis van Landen naar een geïntegreerde woonomgeving voor de senioren van de 21ste eeuw.

2. Waver – Smart City Award >30.000 inwoners

In Waver werden 282 ledlichtpunten geplaatst in de residentiële wijk VillagExpo. Het is een slim systeem waarbij de lichtsterkte zichzelf aanpast van zodra een voetganger, een fietser of een auto voorbijkomt. Op die lichtpunten staan ook sensoren. Op basis van de informatie die de sensoren verzamelen, past de stad onder meer haar mobiliteitsplan en de ophaling van het huisvuil aan.

3. Sint Lucas – Smart Care Award

Met Story Table wil de kunsthogeschool Sint Lucas Antwerpen via slimme apps en interactieve projecties stress, verveling en eenzaamheid tegengaan bij kinderen in een ziekenhuis.

4. Orbix – Smart Company Awards >10 miljoen omzet

Dit innovatief veredelingsbedrijf ontwikkelde samen met de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO een carbonatatieproces. Daarbij vormen ze restmaterialen uit de staalproductie en CO2 om tot kwalitatieve bouwmaterialen. Een voorbeeld van innovatief én duurzaam kringloopdenken.

5. MIROW Roeselare – Smart Company Award >10 miljoen omzet

Roeselare heeft al sinds 1986 een warmtenet. Maar sinds enkele jaren koppelt de stad duurzaamheid ook aan rentabiliteit: het sein voor de intercommunale MIROM (Milieuzorg Roeselare en Menen) om erin te blijven investeren.

6. Sint-Lodewijk, Mariagaard & Scheppersinstituut Wetteren - Publieksprijs

Drie middelbare scholen uit Wetteren slaan de handen in elkaar voor het bedenken en ontwikkelen van slimme technische oplossingen op maat van mensen met een motorische beperking.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
15 juni 2017
Terug naar boven
Terug naar boven