Windmolen in Nederland breekt wereldrecord crowdfunding

windmolens

Op enkele uren tijd hebben 1.700 Nederlanders 1,3 miljoen euro opgebracht om samen een windmolen te kopen. Een wereldrecord op het gebied van crowdfunding.
 

De particulieren kochten via De Windcentrale zogeheten winddelen: aandelen in een windturbine van twee megawatt uit 2005. Daarmee krijgen zij vanaf nu 12 jaar lang gegarandeerd stroom uit hun eigen molen. Elk winddeel wekt circa 500 kilowattuur per jaar op. Er waren 6.648 winddelen beschikbaar, een winddeel ging over de toonbank voor €200.

Harm Reitsma, initiatiefnemer van De Windcentrale: “We wisten dat het hard zou gaan maar dit was wel heel erg snel. Er was gisteravond een ware run op de windmolen.”

Groeiende wachtlijsten

Per jaar betalen de nieuwbakken molenaars gemiddeld €23 onderhoudskosten voor hun molen. Zelfs bij structureel dalende stroomprijzen (1 procent per jaar) zijn de winddelers voordeliger uit dan stroom afnemen van hun traditionele energieleverancier.

Via De Windcentrale hebben nu al ruim 6.900 Nederlanders een aandeel in een windmolen om daarmee op afstand zelf stroom op te wekken. De interesse voor winddelen blijkt gigantisch groot en de wachtlijsten groeien.

Wie volgt?

“In lijn met het Energieakkoord willen steeds meer mensen hun eigen stroom opwekken,” aldus Reitsma. “Zonnepanelen zijn niet altijd mogelijk. Door wind te delen kan wel iedereen die dat wil concreet actie ondernemen. De interesse in winddelen is dan ook groot en groeit."

"Wij zijn nu nog de enige in Nederland die mogelijk maakt dat mensen zelf windstroom opwekken zonder een molen in de tuin hebben staan. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen. Wij komen in elk geval snel met meer molens.”

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
24 september 2013
Terug naar boven
Terug naar boven