Welke bedrijven voeren de Dow Jones Sustainability Index 2013 aan?

S&P Dow Jones Indices heeft, in samenwerking met RobecoSAM, de resultaten bekend gemaakt van de Dow Jones Sustainability Index 2013, een van de belangrijkste ranglijsten voor duurzaam ondernemen.

De Dow Jones Sustainability Index (DJSI) wordt sinds 1999 elk jaar samengesteld op basis van economische, maatschappelijke en milieuprestaties. Er is een sterke focus op langetermijn aandeelhouderswaarde. Beleggers gebruiken de DJSI als graadmeter voor de duurzaamheid van een bedrijf.

Er zijn bij het onderzoek van dit jaar vijf criteria gehanteerd:

  • klimaatstrategie;
  • betrokkenheid stakeholder;
  • duurzaam productbeleid;
  • operationele eco-efficiency;
  • financiële stabiliteit & systeemrisico.

Nieuw vergeleken met het onderzoek van 2012 is dat nu ook wordt gekeken naar de gezondheid van het financiële systeem. Financiële instabiliteit (veroorzaakt door de complexe structuur van bedrijven) gaat samen met grote externe kosten voor aandeelhouders, burgers, markten, overheden en nationale economieën.

In het 2013-onderzoek zijn aan 600 Noord-Amerikaanse, 600 Aziatische, 200 Zuid-Koreaanse, 200 Australische bedrijven en 800 bedrijven in opkomende economieën vragenlijsten gestuurd. Ook 600 Europese bedrijven hebben deelgenomen aan het DJSI-onderzoek. Het onderzoek is gebaseerd op analyse van 1831 bedrijven. De duurzaamste top 10 procent van de onderzochte bedrijven wordt in de index opgenomen.

In de DJSI 2013 zijn bedrijven opgenomen als Volkswagen, Siemens, Panasonic, Citigroup, Nestlé, Allianz, Akzo Nobel, SAP Software, Alcatel-Lucent en Air France-KLM en KPN.

De 2013-2014 'Group Leaders' per industrie zijn:

Bron: sigmaonline.nl

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
7 oktober 2013
Terug naar boven
Terug naar boven