WaW wint tweede editie Award Inclusieve Onderneming

Sterpunt Inclusief Ondernemen, de koepelorganisatie van de Werkplekarchitecten, organiseerde voor de tweede keer een Award voor  inclusieve Onderneming. In 2018 won het groentenverwerkingsbedrijf Gomad. Dit jaar ging uitzendkantoor WaW met de Award naar huis.

Al meer dan 2.000 bedrijven werkten samen met de Werkplekarchitecten om mensen met een ondersteuningsnood aan een reguliere job te helpen. Deze bedrijven konden zich tussen juni en september 2020 kandidaat stellen voor de Award Inclusieve Onderneming; een erkenning voor de stappen die ze zetten rond inclusief ondernemen.

21 ondernemingen uit verschillende sectoren, profit en social profit, afkomstig uit heel Vlaanderen, stelden zich kandidaat. Uit de eerste selectie van vijf genomineerden kwam uiteindelijk We and Work of WaW als winnaar uit de bus.

Het oordeel van de jury

De jury bestond uit mensen met kennis en expertise op het vlak van inclusief ondernemen en de arbeidsmarkt:

  • Pieter Kerremans (administrateur generaal van SERV)
  • Fatima Yassir (expert inclusie bij VDAB)
  • Bart Cambré (vice decaan Antwerp ManagementSchool)
  • Annelies Storme (expert inclusie bij The Shift)
  • en voorzitter Nathalie Bekx (CEO Trendhuis).

Deze laatste verwoordde de keuze voor Waw als volgt: “We and Work leek ons het businessmodel van de toekomst omdat jongerencoaches samen met accounts werken om jongeren met een interimcontract aan het werk te krijgen bij reguliere klanten. We and Work heeft ook een uitgebreid argumentarium uitgewerkt om vooroordelen en probleemsituaties te ontmijnen (ze noemen ze zelf knock-outcards). Verder blijven coaches en jongeren tijdens de tewerkstelling nauw in contact om privé-, werk- en praktische problemen te voorkomen of op te lossen. We and Work is winstgevend, maar steekt zelf een deel van de winst in het coaching parcours.”

Ambassadeurs inclusief ondernemen

Samen met WaW nomineerde de jury ook Familiehulp, Cosmofarma, Gom België en G4S. Zij gingen niet met lege handen naar huis, want zij mogen zich de komende twee jaar ambassadeurs voor inclusief ondernemen noemen. Zij kregen ook een bedrijfsfilmpje cadeau.

Over de winnaar

WaW is uniek in de uitzendsector omdat het een coöperatieve onderneming is met een sterke maatschappelijke ambitie. WaW wil meer kansen creëren op werk dat aansluit bij het talent van mensen. Een deel van de winst herinvesteren ze steevast in het project Make it Work waarmee ze moeilijk bemiddelbare jongeren aan een job helpen. Jaarlijks krijgen zo'n 50 jongeren op die manier een kans op een betere toekomst.

“We verdienen er niets mee, maar investeren er wel extra geld en tijd in. Waarom we dat doen? Omdat ook deze jongeren die hulp en aanmoediging verdienen en omdat we er als maatschappij beter van worden“, verduidelijkt Ingrid Verduyn, oprichter van Waw.

Inclusieboek 2020

Sterpunt Inclusief Ondernemen gaat nu met de ambassadeurs aan de slag. Behalve de bedrijfsfilmpjes is er nu al het Inclusieboek 2020 met als titel 'Inclusief werken en ondernemen: op weg met Ambassadeurs in Vlaanderen.'

De verhalen van de genomineerden komen erin aan bod naast verschillende inspirerende artikels over inclusief ondernemen. Verschillende auteurs leverden een bijdrage aan dit boek. Vlaams minister van werk en sociale economie Hilde Crevits schreef de inleiding.

Het boek kwam er in  samenwerking met uitgeverij Politeia en is te bestellen via hun website.