Een hand sluit het douchescherm

Warmte wisselen in de douche

Center Parcs heeft met succes een nieuw soort energiebesparende douches getest. Een warmtewisselaar in de vloer van de douche gebruikt de warmte van het wegstromende water om het koude water alvast voor te verwarmen.

Een lekker warme douche kan een gelukzalige ervaring zijn, zeker op vakantie. Maar als het warme water bij jou gepasseerd is, stroomt het weg en neemt het nog een aanzienlijke hoeveelheid bruikbare warmte met zich mee. Zou het dan niet interessant zijn om wat van die energie te recupereren?

Dat is het concept achter een warmteterugwinsysteem of ‘wtw’. Je laat warm water na gebruik langs een warmtewisselaar stromen om er koud water mee op te warmen (hetzelfde principe bestaat overigens ook voor warme lucht in ventilatiesystemen). Op die manier kan een douche-wtw tot de helft van de warmte uit het wegstromende water recupereren. Daardoor moet je boiler of warmtepomp dan een stuk minder werk verzetten. Interessant, maar als je ervoor breekwerken moet uitvoeren, dan is de drempel nogal hoog. Zeker als je over een paar honderd douches beschikt, zoals pakweg het bungalowpark De Kempervennen van Center Parcs. 

X-Tray besparingen

Maar bij Center Parcs hebben ze geen koudwatervrees over hun warm water. Ze zijn een samenwerkingsproject aangegaan met woningcorporatie de Alliantie, aannemer Intersell en Sanura, een producent van wtw’s. Het resultaat was de X-Tray, een douche-wtw speciaal ontwikkeld om in bestaande douches te installeren, zonder breekwerken. De X-Tray bestaat uit een bovenplaat met een strak design en daaronder een koperen warmtewisselaar. Ondertussen heeft Center Parcs  10 exemplaren getest in De Kempervennen, met succes. Volgens metingen zorgden de X-Trays voor een energiebesparing van ongeveer 35% en de gasten gaven het systeem een gemiddelde beoordeling van 8,3. Zij waren vooral te spreken over het mooie en stevige design.

De X-Tray met en zonder de cover.

Technisch Manager Frank Willems van Center Parcs De Kempervennen, ziet dus potentieel om het concept uit te breiden: “De proef met 10 X-Trays is goed verlopen. Het is zowel visueel als qua energiebesparing een mooie toevoeging aan onze cottages. Ik zie zeker toepassingen op park De Kempervennen, en mogelijk ook op onze andere parken.”

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
7 september 2023
Terug naar boven

Voordelen

Terug naar boven