'Voedselgiganten scoren ondermaats op milieu- en sociaal beleid'

Met het rapport ‘Behind the Brands’ publiceren Oxfam Novib en andere Oxfams wereldwijd voor het eerst een ranglijst die duidelijk maakt hoe ’s werelds grootste voedingsmiddelenbedrijven in hun beleid en ketenbeheer scoren op onderwerpen als klimaat, vrouwenrechten en land- en watergebruik. “Niet één bedrijf komt door de test met een goede algemene score”, zegt Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib.

 

De bedrijven Unilever, Coca Cola, PepsiCo, Danone, General Mills, Kellogg’s, Mars, Mondelez, Nestlé en Associated British Foods (ABF) werden door Oxfam onder de loep genomen. Volgens het rapport laat deze 'Top 10' van internationale voedingsmiddelenbedrijven – die samen 1 miljard dollar per dag verdienen – miljoenen mensen in ontwikkelingslanden in de steek.

Ondermaatse scores

Voedingsmiddelenbedrijven ABF met 19%, Kellogg’s met 23% en General Mills met 23% scoren het laagst op de ranglijst. Coca Cola met 41%, Unilever met 49% en Nestlé met 54% voeren deze lijst aan.

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: ‘Niet één bedrijf komt door de test met een goede algemene score. De productie van te veel levensmiddelen gaat ten koste van miljoenen mensen, die worden onderbetaald of wiens landrechten worden geschonden. Sommige van de bedrijven zijn op de goede weg en erkennen dat duurzaamheid belangrijk is voor hun bedrijfsvoering, maar het moet echt beter. De sociale en milieukosten zijn nu gewoon te hoog.’

De Behind the Brands-ranglijst onthult onder meer dat:

  1. Hoewel een aantal bedrijven van de ‘grote 10’ zich in het openbaar uitspreekt voor vrouwenrechten, zet niet één bedrijf zich in voor de uitbanning van discriminatie tegen vrouwen in hun gehele toeleveringsketen.
  2. Niet één bedrijf heeft adequaat beleid dat plaatselijke gemeenschappen beschermt tegen land- en waterroof.
  3. Over het algemeen gaan de bedrijven steeds efficiënter om met water, maar de meesten hebben geen beleid dat de gevolgen van hun bedrijfsvoering op lokale waterbronnen reduceert. Alleen Pepsi erkent publiekelijk dat water een mensenrecht is, en zet zich in om plaatselijke gemeenschappen te consulteren. Nestlé heeft voor haar toeleveranciers richtlijnen over waterbeheer ontwikkeld, en staat bovenaan in de rangorde m.b.t. waterbeleid.
  4. Alle bedrijven hebben stappen ondernomen om hun directe uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar slechts vijf (Mondelez, Danone, Unilever, Coca Cola en Mars) maken rapporten openbaar over de uitstoot van broeikasgassen bij het produceren van landbouwgewassen die in hun producten terecht komen. Alleen Unilever heeft toegezegd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 te halveren. Niet één bedrijf heeft een beleid om boeren in hun toeleveringsketen te helpen zich aan klimaatverandering aan te passen
  5. Niet één bedrijf heeft publiekelijk toegezegd boeren eerlijke prijzen te betalen, of hen toegezegd afspraken te maken over eerlijke productie processen. Alleen Unilever heeft specifieke richtlijnen voor toeleveranciers om een aantal belangrijke kwesties voor boeren aan te pakken.

‘Het wordt tijd dat de grootste 10 voedselbedrijven meer verantwoordelijkheid nemen voor de enorme invloed die zij op de levens van arme mensen hebben,’ zegt Karimi. ‘Tachtig procent van mensen die wereldwijd honger lijden, verbouwen zelf hun voedsel. Miljoenen mensen in ontwikkelingslanden verbouwen ook grondstoffen voor de producten van deze bedrijven. De bedrijven bezitten samen honderden van de populairste voedselmerken in de wereld en zij kunnen economisch, sociaal en politiek een vuist maken om zo echt een verschil te maken in de levens van ’s werelds armste mensen.’

Behind the brands-campagne

‘Geen bedrijf is zo groot dan het niet naar zijn klanten hoeft te luisteren,’ zegt Karimi. ‘Als genoeg mensen de grote voedselbedrijven aanspreken, moeten bedrijven wel reageren. Via Twitter en Facebook, of via een petitie aan de leiding van de bedrijven, kunnen consumenten hun steentje bijdragen om ons voedselsysteem eerlijk en duurzaam te maken.’

De eerste publieksactie richt zich op Nestlé, Mondelez en Mars, vanwege hun onvermogen om ervoor te zorgen dat de vrouwen die de cacao voor hun chocolade verbouwen fatsoenlijk behandeld worden. Oxfam Novib publiceert ook een speciale briefing Mars, Mondelez and Nestlé and the Fight for Women’s Rights. Daarin vertellen vrouwen over de ongelijkheid waarmee zij te kampen hebben.

Oxfam Novib roept deze drie bedrijven op om meer te investeren in vrouwen. Zij moeten beter zicht hebben op hoe vrouwen in hun leveringsketens worden behandeld. Deze bedrijven moeten een actieplan maken om de ongelijkheid van vrouwen in hun leveringsketens aan te pakken en samen met anderen belangrijke spelers in de keten de positie van vrouwen verbeteren.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Beschikbare downloads
Gepubliceerd op
26 februari 2013
Terug naar boven
Terug naar boven