campagnebeeld ceday

VN ondersteunt Europese multinationals met een hart voor de circulaire economie

Werk je als multinationale onderneming samen met leveranciers in het zuiden? Ben je gespecialiseerd in plastic of textiel? En draag je, net zoals de VN en de EU, de circulaire economie een warm hart toe? Dan kan je tot 30 juni ondersteuning aanvragen bij UNIDO, het VN-agentschap voor ontwikkeling.

Binnen het kader van het Europese Actieplan van de Circulaire Economie lanceert UNIDO het vijfjarige project “SWITCH to Circular Economy Value Chains”. UNIDO is een VN-agentschap dat de industriële ontwikkeling in ontwikkelingslanden helpt te bevorderen. Het VN-project richt zich dan ook specifiek op Europese ondernemingen met levenanciers in het zuiden.

De oproep gaat specifiek op voor multinationale ondernemingen binnen de plastic en textielindustrie. Dat zijn volgens UNIDO twee kritieke toeleveringsketens in ontwikkelingslanden.

De bedoeling is om (proef)projecten te ondersteunen die de circulaire economie in het globale zuiden kunnen versnellen.

Het project draagt bij aan verschillende SDG’s. Specifiek is het gericht op SDG8 (Fatsoenlijk werk en economische groei), SDG9 (Inclusieve en duurzame industrialisatie), SDG12 (Verantwoorde consumptie en productie), SDG13 (Klimaatactie) en SDG 15 (Leven op het land).

Armoede terugdringen

“Die overgang naar de circulaire economie is complex, maar noodzakelijk”, klinkt het bij UNIDO. “Een circulaire economie houdt voordelen in op het vlak van economie, milieu en maatschappij. Dat kan de armoede in ontwikkelingslanden aanzienlijk terugdringen.”

Waar het volgens UNIDO misloopt, is de financiering van nieuwe projecten in het zuiden. Europese multinationals zijn cruciaal om dat op te lossen volgens UNIDO. “Bedrijven in ontwikkelingslanden kampen met technische en financiële uitdagingen. Bedrijven hier en hun leveranciers kunnen als katalysator dienen, om zo in meerdere bedrijfstakken over te schakelen naar een circulaire economie.”

Concreet zal het project ondernemingen en hun leveranciers in contact brengen met deskundigen op het gebied van circulaire economie. Zo wil het “uitdagingen overwinnen en proefprojecten opzetten waarbij alle relevante actoren in supply chains betrokken zijn”. Volgens zowel UNIDO als de EU kan dit de overgang naar een duurzame industrie, binnen een circulaire economie, sterk ondersteunen.

Het VN-project wordt gefinancierd door de Europese Unie en komt tot stand in samenwerking met Chatham House, de Nederlandse ngo Circle Economy en de Europese Investeringsbank. Wie interesse heeft, kan zich kandidaat stellen tot en met 30 juni.

Via deze webinar vind je alle info op een rij. De slides vind je hier terug. Als je een onderneming hebt in de verpakkingsindustrie, vind je meer specifieke info hier. Werk je in de textiel- en kledingindustrie, dan vind je alle nodige info hier.

 

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
20 mei 2021
Terug naar boven
Terug naar boven