Onderzoeksrapport: Financiering van de circulaire economie

Versnellers gezocht

Het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen wil kmo’s ondersteunen in de transitie naar een circulaire, meer energie-efficiënte economie. Daarom is het via een openbare aanbesteding op zoek naar organisaties die ondernemers daarbij kunnen stimuleren om zo de transitie te versnellen.

Het businessmodel van (pre)starters of gevestigde ondernemers vormt het vertrekpunt van een opleidingstraject, met als doel ondernemings -en financiële plannen te herbekijken en aan te passen. De vernieuwde ondernemersplannen zijn onderhevig aan haalbaarheidsstudies en worden geïmplementeerd in de praktijk (d.m.v. individuele coaching). De specifieke doelgroep is gericht op leidinggevenden, zelfstandigen en freelancers in alle levensfases van de onderneming (prestart, starters, gevestigde ondernemingen, …) .

Het te ontwikkelen opleidingstraject verloopt hoofdzakelijk klassikaal. Daarin reikt de opdrachthouder volgende elementen aan:

  • Algemene vorming (waarde-creatie, nieuwe economische modellen en de impact van bedrijfsvoering op maatschappij en leefmilieu).
  • Kennismaking met circulaire en innovatieve businessmodellen.
  • Mogelijkheden op vlak van afvalreductie, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, intelligent productontwerp, deeleconomieën, evolutie van product naar dienst en lokaal ondernemerschap
  • Overzicht van steunmaatregelen (Vlaamse, federale en/of Europese overheid) koppelen aan potentiële investeringen.
  • Praktijkcases aan bod laten komen, zodat eindtermen voldoende afgestemd zijn op de noden van ondernemers.
  • Samenwerking stimuleren tussen cursisten onderling op vlak van intelligente ontwerp- ontwikkeling, afvalreductie, hernieuwbare energie en/of fases productieketen.
  • Participerende bedrijven of nog op te starten ondernemingen scannen of kritisch analyseren op het gebied van circulaire economie.
  • A.d.h.v. algemene vorming, praktijkcases en technische kennis nieuwe ondernemings- en financiële plannen opstellen, waarop een haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd.

Tijdens het traject voorziet de opdrachthouder per cursist minstens 1 opleidingsuur individuele coaching om de ondernemersplannen en haalbaarheidsstudies verder aan te passen en te finaliseren.

Indien (pre)starters of gevestigde ondernemers na het traject extra ondersteuning wensen bij de implementatie, kan beroep gedaan worden op de expertise van CircleAid. Deze tool van OVAM en Vlaanderen Circulair koppelt ondernemers met (bijkomende) vragen aan sectorale experten. De experten kunnen facilitatoren van Vlaanderen Circulair of bedrijfsadviseurs van VLAIO zijn, maar even goed experts in intellectuele eigendom die betalend advies verstrekken.

De inschrijver dient één onderwerp in via het offerteformulier met bijhorend budgetplan en vragensjabloon. Een georganiseerd traject telt minstens zes deelnemers. De duurtijd van het (klassikale) traject is tussen de 16 en 32 uur (incl. praktijkcases en E-leren). Voor de uren van individuele coaching geldt deze maximumgrens niet.

De uiterste datum om offertes in te dienen is 19 juni om 12u00. Het bestek en behorende formulieren zijn te raadplegen via E-procurement ((de portaalsite voor overheidsopdrachten).