Vereenvoudigde kmo-portefeuille

Op 1 april 2016 wijzigden de regels voor de kmo-portefeuille, een subsidiemaatregel voor Vlaamse kmo’s.

Opleiding en advies, waaronder dus ook mvo-advies, komen nu onder dezelfde aanvraag terecht. De steunpercentages en –plafonds worden aangepast en het aanvraagproces wordt geautomatiseerd.

Met deze en andere vernieuwingen en aanpassingen wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen verder bijdragen aan de creatie van een gunstig ondernemersklimaat in Vlaanderen.

De drie belangrijkste verbeteringen op een rijtje

  1. Eén enkel subsidiebedrag en -percentage dat een kmo in functie van eigen noden kan inzetten voor opleiding en/of advies
  2. Een maximaal steunbedrag afhankelijk van de grootte van het bedrijf
  3. Een eenvoudige subsidieaanvraag en -toekenning via een vernieuwde website, sinds 1 april beschikbaar.

Opleiding en/of advies

Binnen het maximale subsidiebedrag bepaalt de kmo voortaan zelf welk type advies zij best kan gebruiken. Dat kan advies en/of opleiding zijn. Daarvoor krijgt de aanvrager één totaalbedrag ter beschikking.

Subsidie volgens bedrijfsgrootte

In de vernieuwde kmo-portefeuille is er een onderscheid volgens de grootte van de onderneming. Kleine ondernemingen krijgen een maximale jaarlijkse subsidie van 10.000 euro. Het steunpercentage bedraagt 40 procent. Middelgrote ondernemingen kunnen jaarlijks maximaal 15.000 euro via de kmo-portefeuille krijgen. Het steunpercentage bedraagt dan 30 procent.

Administratieve vereenvoudiging

De opstelling van een uitgebreid dossier vooraf is niet nodig. Er is een nieuwe, intuïtieve website waarin de kmo haar subsidie zonder dossier kan aanvragen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de vroegere 'kmo-portefeuille voor strategisch advies' volgt er dus geen administratieve dossierbehandeling meer. Dat betekent een groter subsidiebudget zonder de drempel van een uitgebreid dossier vooraf.

Wat betekent dit voor de (mvo-)dienstverlener?

  • De kwaliteit van de dienstverlening blijft gewaarborgd.
  • Dienstverleners geregistreerd voor opleiding behouden ook na 1 april 2016 hun lopende registratie voor opleiding.
  • Dienstverleners die op 1 april 2016 geregistreerd zijn voor advies, advies voor internationaal ondernemen, strategisch advies of technologieverkenning behouden één registratie voor advies (met de resterende duurtijd van de langst lopende erkenning).
  • Vanaf 1 april 2016 kunnen dienstverleners zich enkel nog laten registreren voor opleiding en/of advies.