paletten

Vastgoedinvesteerder buitenbeentje Lean and Green

Montea, beursgenoteerde investeerder in logistiek vastgoed, zette vanaf de start duurzaamheid hoog op de agenda.

Dat leidde tot een intern charter, een Lean and Green-certificaat en vorig jaar ook tot de eerste Lean and Green Star. En dat als vastgoedinvesteerder; als buitenbeentje.

“We proberen op alle mogelijke manieren onze CO2-uitstoot binnen onze portefeuille te verminderen”, vertelt Griet Cappelle, Chief Operating Officer bij Montea.

Het behalen van de Lean and Green-Star was een duidelijke mijlpaal voor Montea.

“Het was belangrijk om iedereen binnen ons bedrijf warm te maken voor duurzaam ondernemen. Tien jaar geleden was het nog niet zo ver gevorderd. Daarom startten we met een eigen Blue Label charter, wat veel in beweging zette. We gingen ons richten op BREAAM-gecertificeerde projecten en vroegen aannemers om meer duurzame producten te gebruiken.

Nu kunnen we trots zijn dat we er in geslaagd zijn om in vijf jaar tijd onze CO2-uitstoot van ons portfolio met meer dan 25 procent te doen dalen. En we stoppen hier zeker niet!”

Duurzame groenaanleg

Binnen haar projecten probeert Montea ook steeds voor een duurzame groenaanleg te kiezen waar de werknemer zich goed voelt. “Het klinkt als iets klein, maar er is een onmiddellijk duidelijk effect.

Eén van onze huurders, die eerst vasthield aan een grote grasvlakte (‘dood groen’) op de site, hebben we kunnen overtuigen om voor een ecologisch ontwerp te kiezen en dit mét streekgebonden groenaanleg en een aangepaste waterbuffer. Het zorgt voor een gevarieerde biotoop en heeft een positief effect op het welzijn van de medewerkers. Hiervoor werden meanderende wandelpaden, rust- en picknickplekken voorzien.

Gezien de huurder in de pharmasector actief was, kwamen we ook op het idee om een kruidentuin aan te leggen met enkele kruiden die in hun medicijnen voorkomen, daarnaast werden ook kruiden aangeplant die de kok gebruikt.

Voor de vorm hebben we ons laten inspireren door de oude kloostertuinen, waar ook geneeskrachtige kruiden werden geteeld. Als klanten langskomen en op het aangenaam terras met uitzicht op de kruidentuin plaatsnemen, heb je meteen iets om te vertellen. Het verhaal klopt gewoon. Zo'n project vergroot de betrokkenheid rond duurzaamheid bij de medewerkers.”

Ondertussen heeft Montea ook haar eigen site heraangelegd binnen ditzelfde concept.

“We wilden ook onze eigen buitenruimte meer ecologisch verantwoord maken. Om het draagvlak bij de medewerkers en huurders te vergroten, vroegen we een natuurkundige om in de bloeiperiode meer uitleg te komen geven over de fauna en flora. Een boeiende wereld ging open.”

Huurders stimuleren

Met het behalen van de Lean and Green-star wil Montea ook haar huurders stimuleren om in te zetten op duurzaamheid.

“Wij kunnen als katalysator dienen. Als eigenaar en huurder samenwerken dan kunnen we nog verder gaan en meer bereiken.

Het doel? Onze uitstoot nog verder doen dalen. Hiervoor plaatst Montea heel wat zonnepanelen, isoleert ze haar gebouwen ook beter en zorgt ze er bijvoorbeeld ook voor dat de voegen zo luchtdicht mogelijk zijn. Daarnaast wordt ook altijd led-verlichting en andere energie-efficiënte installaties met monitoring van het energieverbruik voorzien.

Cijfers zeggen natuurlijk niet alles. Als huurders bijvoorbeeld hun poorten ongecontroleerd laten openstaan, dan werkt ons plan niet.

Het is dus belangrijk dat iedereen op alle niveaus bewust wordt en meedoet, want dit is geen eendagsactie.”

Investeren in de toekomst

Griet Cappelle is ervan overtuigd dat alle investeringen lonen. “Ze wegen inderdaad een stukje op ons rendement, maar het is een bewuste keuze om te investeren in de toekomst. Niet enkel om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van onze portefeuille op lange termijn op peil blijft. Ook omdat bewust ondernemen met aandacht voor de impact op milieu, maar ook op het welzijn van de gebruikers in het DNA van Montea is ingebakken.

De moeilijkheid? Mensen overtuigen om hier toch de nodige tijd en aandacht aan te besteden in tijden waar snelheid en budgetten vaak de overhand hebben.

De toekomst belooft spannend te worden voor Montea. “We zijn geselecteerd om de logistieke zone op Blue Gate (wat een hoogwaardig, duurzaam, watergebonden en eco-effectief bedrijventerrein in het zuiden van Antwerpen moet worden) te ontwikkelen.

Gezien de toplocatie,  zijn hier zeker mogelijkheden om te experimenteren met nieuwe logistieke modellen. We zitten boordevol ideeën, die we nu aan het uitwerken zijn. Een super uitdaging die we met veel zin en energie aangaan.”

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
20 april 2017
Contactpersoon
Terug naar boven
Terug naar boven