Vastgoedbedrijf stimuleert gezamenlijk duurzaam ondernemen

Quares is een vastgoedbedrijf dat actief is in de Benelux. Ze werken vanuit vier kerncompetenties: agency, management, investment en consulting. Duurzaamheid is daarbij nooit ver weg. Ze richtten er zelfs een speciaal R&D-project voor op.

Zo ontstond er een duurzame innovatieve dienstverlening waarbij ze bijvoorbeeld bedrijven aanzetten tot gezamenlijk duurzaam aankopen.

“Duurzaamheid mag niet duurder zijn. Daarom draaien wij de drie p’s om (profit, planet, people)”, vertelt Bart De Smedt, director consulting bij Quares.

Sinds 2010 werkt Bart De Smedt bij Quares. Hij zag het bedrijf doorheen de jaren enorm groeien. “We zijn een groeibedrijf. Toen ik hier begon, werkten er ongeveer vijfentwintig medewerkers. Ondertussen zijn dat er tachtig.

Omdat we een dienstverlenend bedrijf zijn, hebben we altijd onze ogen gericht op de toekomst. Zo is duurzaamheid op de radar gekomen. Door in te zetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen willen we ons onderscheiden van onze collega’s. We moeten hierin ook een vootrekkersrol opnemen.”

Duurzaam groeien dankzij R&D

Quares creëerde een speciaal R&D-project rond duurzaamheid. “Dat vormden we al snel om tot Quares Consulting. Ik stuur deze afdeling aan.

De doelstelling? In kaart brengen hoe en waar we duurzaam kunnen groeien. Dan gaat het om bijvoorbeeld nieuwe duurzame diensten, producten en opleidingen. De R&D-kost wilden we ook terugverdienen via consulting aan steden en gemeenten. We bieden hen een ruimer perspectief, met duurzaamheid voorop.”

Uiteraard keek Quares ook in eigen boezem. “We wilden MVO tastbaar en concreet maken. Het startte met de aankoop van duurzame koffie, papiervriendelijk printen en kopiëren, het plaatsen van afvaleilanden, enzoverder. Op een laagdrempelige manier wilden we onze mensen meekrijgen.

Onze visie: we zijn een dienstverlenend bedrijf, dus zijn onze mensen ons meest kostbare bezit. Daarom dat we een ESF-project indienden om ons personeelsbeleid te optimaliseren. We wilden onze organisatie op een next level brengen. Met maatschappelijk kapitaal moet je goed omspringen.”

Impact creëren met dienstverlening

Vroeger koos Quares voor traditionele voorstellen bij het inrichten en beheren van bedrijven en bedrijfsterreinen. Nu pakken ze het anders aan.

“We gaan nu voor duurzame alternatieven, zoals ledverlichting. We tekenden hiervoor procedures uit en zorgden voor opleidingen om aangepast advies te kunnen geven. Het is niet de beheerder van de gebouwen die de beslissingen neemt, maar we kijken wel vooruit in de hoop om ook eigenaars te overtuigen.

Het is wel de bedoeling om energie, afvalbeheer, beveiliging, … zo goedkoop mogelijk aan te kopen. Duurzame alternatieven mogen niet duurder zijn. Daarom onderzochten we interessante businessmodellen. Zo kwamen we op het idee om bedrijven te laten samenwerken rond gemeenschappelijke diensten en noden.”

“We bieden ondersteunende diensten aan rond aankoop. Neem nu energie. Er is een economische incentive wanneer bedrijven in parken samen groene energie aankopen. Zo krijg je hen snel overtuigd van de meerwaarde.”

Fonds voor energiebesparing

Quares zag ook wel wat in een energiescan, al maakten ze daarbij een kanttekening. “Er zijn heel wat Vlaamse subsidies mogelijk en er zijn gigantisch veel scans voorhanden met zicht op concrete maatregelen en de bijhorende terugverdientijd. Toch zagen we dat slechts weinig ondernemers ook concreet aan de slag gingen met deze besparingsmaatregelen.

Het zette ons aan om na te denken over hoe we het anders konden doen. We kwamen uit bij het ESCO-model (Energy Savings Company). Via een fonds is hiervoor 125 miljoen euro beschikbaar om gebouwen energie-efficiënt te maken via een derde partijfinanciering. Dat was een enorme troef.

We hebben intussen twee bedrijventerreinenen in Gent helemaal onder de loep genomen binnen het project ESCO4Gent. Het ESCO-verhaal is vandaag nog te veel voor de happy few. Voor een kmo is het moeilijker. En België is net een kmo-land. Daarom is de gebiedsgerichte samenwerking zo belangrijk. Op die manier kunnen we ons meer richten op ontzorging.”

“De uitdagingen? Ons wagenpark vormt nog een uitdaging. Bedrijfswagens zijn fiscaal nog steeds interessant. Toch willen we nadenken hoe we anders kunnen omgaan met mobiliteit. Onze makelaars maken bijvoorbeeld al gebruik van scooters voor hun korte bewegingen binnen de stadsomgeving. Of elektrische of CNG-aangedreven auto’s, maar de auto helemaal wegnemen is niet realistisch.

Het komt erop aan om mensen veel voorbeelden van alternatieven te geven. Dat inspireert. We merken wel dat veel ondernemers van goede wil zijn. Ze zijn echt overtuigd. Maar die ontzorging is zeker nodig.”

Iedereen meekrijgen met eenvoudige stappen

Bart De Smedt waakt in heel het proces over de geloofwaardigheid van Quares.

“Het is daarom belangrijk om na te denken in stappen. De ambitie mag groot zijn, maar ook niet té. Anders dreig je niets waar te maken. Begin met de quick wins. Dat is gemakkelijk en er is weinig investering nodig om iedereen mee te krijgen.

We vinden ook dat je duurzaamheid heel breed moet beschouwen.

Het gaat niet alleen over de milieu-impact. Ook de mensen zijn belangrijk. En het komt erop aan om heel consequent te communiceren.”