Van weesboot tot duurzame vloot

De deeleconomie zit in de lift: in steden ruilen steeds meer mensen hun eigen wagen in voor een deelauto, er zijn tal van fietsdeelsystemen en ook deelsteps zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Maar je hoeft niet altijd met beide voeten op de grond te blijven staan: binnenkort kan je dankzij Straal de Gentse waterwegen verkennen met een deelvaartuig.

Een oude boot biedt nieuwe kansen

De term ‘weesboot’ is misschien nog niet algemeen bekend, maar het probleem waar het woord naar verwijst is dat helaas wel. Overal op de Vlaamse waterwegen kun je oude, verwaarloosde boten vinden langs de kant van het water. Het is een bron van afval die moeilijk te recyclen is, die een hindernis vormt op de waterwegen en niet bepaald een fraai beeld geeft.

Straal heeft de nobele ambitie om verwaarloosde polyester vaartuigen te redden en op te knappen. Met die bootrenovatie wil de startup een positieve impact hebben op de productie van vaartuigen, die een stevige CO2-uitstoot en een grote polyester afvalberg met zich meebrengt, om nog te zwijgen over de grondstoffen die ervoor nodig zijn.

Een waterdicht plan

Om dat waar te maken werkt Straal met een open kennishub rond bootrenovatie, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkgesteld worden. Samen met ervaren coaches en enthousiaste knutselaars die zelf een boot willen herstellen, maken zij deel uit van de duurzaam ingestelde community die Straal wil samenbrengen.

Hoewel de boten hun originele vorm behouden, worden ze op heel wat manieren klaargestoomd voor hun tweede leven: Straal werkt met creatief ecodesign, moderne boordsystemen en e-mobility.

En minstens even belangrijk: de boten stoten niet langer vervuilende stoffen uit. Minder afgedankte boten in het water, minder nood aan nieuwe productie én minder vervuiling: van een natte droom gesproken.

Allen het water op

Omdat de meeste boten weinig varen, mikt Straal op een deelsysteem dat het duurzaam en efficiënt gebruik van hun vaartuigen garandeert. Het project, dat momenteel in Gent wordt opgestart, biedt locals een nieuwe manier om op een verantwoorde manier van hun omgeving te genieten.

Maar daar blijven de plannen niet bij: Straal beschouwt waterwegen als een stedelijke omgeving die momenteel weinig benut wordt. Naast boten voor recreatieve doeleinden werkt Straal daarom ook aan een aanbod voor ondernemingen. Ze willen ingerichte eilanden aanleggen op het water voor professionele en socio-culturele doeleinden.

Momenteel zetten ze hun eerste stappen: ze zoeken een permanente locatie, knappen een boot op en laten mensen kennismaken met hun initiatief. Circulariteit is de centrale waarde in de volledige bedrijfsvoering. Het einddoel is een circulair totaalconcept dat ontmoetingen in hun werkplaats mogelijk maakt en leidt tot een duurzame, verantwoorde vorm van recreatie op de Gentse waterwegen.

De wind in het zeil

Wie zijn de waterratten achter dit duurzame initiatief? Straal is opgericht door Thijs Van Wingen, Charlotte Van Belle en Laura Van Wingen. Ze werken momenteel aan hun eerste boot en eiland. Hun voornaamste stakeholder is Stad Gent.

Volg de avonturen van Straal of word lid van hun community op hun website of Facebookpagina.Volg de avonturen van Straal of word lid van hun community op hun website of Facebookpagina.