Stapels papier

Van afval naar luxepapier

Papier- en verpakkingsdistributeur Antalis heeft een opmerkelijk aanbod aan papiersoorten op basis van reststromen. Het eindresultaat is veel meer dan de som van de ingrediënten.

De productie van papier heeft een stevige impact op het milieu. We denken dan al snel aan ontbossing, maar er kruipt ook veel water en energie in een blad papier en er komen wel wat (broeikas)gassen bij vrij. De papiersector zoekt dus naar duurzamere productietechnieken, waaronder alternatieve grondstoffen om papier van te maken. Wie zich bijvoorbeeld richt tot Antalis, een van Belgiës grootste distributeurs, krijgt een hele waaier aan innovatieve materialen voorgeschoteld.

Van pluis tot waterplant

Zo kan je bij Antalis papier vinden dat gemaakt is van pluis. Italiaans pluis zelfs! Het is een specialiteit van Favini, een papierproducent uit de regio rond Venetië.  Ze gebruiken het pluis dat blijft hangen aan machines die wol of katoen verwerken, als grondstof om papier te maken. Het resultaat noemen ze Refit Wool of Refit Cotton. Beide producten hebben een opvallend zachte textuur die een beetje harig is, maar dan op een goede manier.

Ga je liever voor een persoonlijke touch? Lever dan je groenafval in bij Antalis (best op afspraak). Voor de Nederlandse gemeente Almere liet Antalis het maaisel van de lokale waterplanten omtoveren in papier. Je kan het natuurlijk ook iets poëtischer aanpakken, zoals het sterrenrestaurant dat haar menukaarten liet maken met (onder meer) kruiden. Het eindresultaat is een mooi voorbeeld van upcycling, waarbij afval wordt gerecycleerd tot een hoogwaardig product. De planten blijven immers zichtbaar in het papier, zodat meteen duidelijk is dat het gaat over een exclusief product met een luxueuze én milieuvriendelijke uitstraling.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
8 december 2022
Terug naar boven
Terug naar boven