coronavirus

Update werkbaarheidscheques: aan de slag in coronatijden

We gaan weer aan het werk na de corona-lockdown. Het is bijzonder belangrijk dat iedereen dat op een veilige en gezonde manier doet en blijft doen.

Daarom heeft minister van Werk Hilde Crevits, in samenspraak met de sociale partners, beslist om de focus van de werkbaarheidscheques tijdelijk te verruimen.

De oorspronkelijke doelstelling om ‘een versnelling hoger te schakelen voor werkbaar werk’ blijft dus ook in coronatijden behouden.

Een ruimere focus

Bedrijven en organisaties staan nu vooral voor arbeidsorganisatorische uitdagingen. Kleinere ploegen, grotere afstand tussen medewerkers, meer telewerk,…

Al deze aanpassingen zorgen voor veel praktische kopzorgen. Hoe kunnen ondernemingen in deze sterk gewijzigde context de productie of dienstverlening verderzetten en tegelijk werknemers veilig, gezond, comfortabel en gemotiveerd aan het werk houden?

Daarom bieden de werkbaarheidscheques nu ook een financieel duwtje in de rug voor de aanpak van deze uitdagingen. Daarbij is voldoende aandacht voor het psychisch welbevinden van de werknemers en de werkgevers noodzakelijk.

Ook voor acties

Door de coronacrisis hebben bedrijven en organisaties vooral nood aan begeleiding en competentieversterking. Daarom kunnen de werkbaarheidscheques nu ook ingezet worden voor verbeteracties en opleiding en niet alleen voor het opzetten van scans en verbeterplannen.

Meer info en aanvragen werkbaarheidscheques

De uitbreiding van de werkbaarheidscheques is al van toepassing.

De huidige werkwijze van de cheque blijft dezelfde: enkel de factuur (van een erkende dienstverlener) kan worden ingebracht. Bij opleidingen komt bijvoorbeeld enkel de vergoeding van de externe opleider in aanmerking, niet de deelnemersuren. Er is ook geen dubbele financiering mogelijk.

Je kunt de werkbaarheidscheques hier aanvragen.

Naast de werkbaarheidscheques kun je uiteraard ook op de andere instrumenten beroep blijven doen zoals de KMO-Portefeuille en de ESF-oproep DRIVE.

Hier vind je meer info over werkbaar werk.

Webinar met toelichting van de uitbreiding

Op donderdag 14 mei organiseert het Departement WSE een webinar waarin kort wordt toegelicht wat de uitbreiding precies inhoudt. Inschrijven is noodzakelijk.

We nemen ook de tijd om je vragen te beantwoorden. Je kunt ze al vooraf doorsturen.

 

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
8 mei 2020
Terug naar boven
Terug naar boven