ocean bound plastic verzamelen

Uniek businessmodel maakt van plastic een betaalmiddel

Plastic Bank is een Canadees bedrijf dat David Katz in 2013 mee oprichtte. Vanaf dag één met een duidelijk doel: de plastic soep in de oceanen een halt toeroepen.

Wat het businessmodel zo uniek maakt? Dat mensen in achtergestelde regio’s vergoed worden om het zwerfplastic op te ruimen. Plastic als betaalmiddel dus. Inmiddels heeft het bedrijf 4.300 verzamelaars in dienst.

Plastic Bank krijgt wereldwijd erkenning als een van de belangrijkste oplossingen om plastic uit de oceaan te weren. Sinds de oprichting heeft Plastic Bank meer dan 10,8 miljoen kg 'ocean bound plastic' verzameld en gerecycled. Het leven van duizenden gezinnen in armoede is daarmee fel verbeterd.

Kijk op afval veranderen

Een belangrijke missie van Plastic Bank, is de perceptie rond plastic afval veranderen. David Katz: “De meeste mensen zien gewoon afval. Ga je drie flessen oprapen als je weet dat die elk vijf euro waard zijn? Natuurlijk zou je dat doen. Dus het ligt niet aan het materiaal, maar aan ons. Dat was het begin van de openbaring.”

Plastic bank ging zelfs nog een stapje verder dan enkel de zienswijze op afval proberen te veranderen. Zij betalen mensen in de armste delen van de wereld om het plastic afval op te ruimen. Een uniek businessmodel.

“We recyclen dit plastic afval en verkopen het aan bedrijven die dit plastic kunnen gebruiken. Hoe meer bedrijven sociaal plastic gebruiken, hoe eerder we een wereldwijde circulaire economie van plastic kunnen creëren. Het geeft mensen in armoede niet alleen een bron van inkomsten, maar ook hoop op de toekomst.”

“Eén van onze verzamelaars in Haïti vertelde me onlangs dat hij zijn kinderen voor het eerst in z’n leven naar de universiteit kon zien gaan”, vertelt David. “Hij was plots in staat om vooruit te kijken. Op dat moment wist ik dat hij en zijn gezin de armoede verlaten hadden. Daar is het mij om te doen.”

Inruilen voor basisbehoeften

Inmiddels is Plastic Bank actief in Haïti, de Filipijnen, Indonesië en Brazilië. De allerarmsten ontvangen niet enkel een 'living wage' om zwerfplastic op te ruimen. Medewerkers kunnen er ook voor kiezen om het plastic om te ruilen voor basisbehoeften, zoals onderwijs en gezondheidszorg.

De recyclage gebeurt overigens volledig lokaal in verwerkingsindustrieën die door Plastic Bank zijn opgezet of worden gestimuleerd. Op deze manier blijft zoveel mogelijk van de gecreëerde waarde in de regio.

“De armste gebieden ter wereld hebben te maken met extreme plastic vervuiling. Door mensen in juist deze gebieden te betalen om plastic te verzamelen, voorkom je dat een gigantische hoeveelheid plastic via rivieren in de oceanen terechtkomt.”

Verschillende programma’s voor bedrijven

Plastic Bank startte met vier verschillende partnerprogramma’s voor bedrijven die deel willen uitmaken van de oplossing. Zo is er het Plastic Positive Program.

“Wanneer je voor Plastic Positive gaat, investeer je in de aankoop van Social Plastic Collection Credits (SPCC). Elke SPCC garandeert de terugwinning van 1 kilogram plastic uit de oceaan. Deze credits financieren de betaling van premies aan onze leden voor het ingezamelde materiaal, net als de infrastructuur die nodig is om dat materiaal opnieuw in de supply chain te krijgen.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
28 april 2020
Terug naar boven
Terug naar boven