Tweede projectoproep SE’nSE Fonds

logo SE'nSE oproep

SE’nSE, Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship Fund, is een zaaikapitaalfonds voor duurzame en milieugerichte start-ups. Het werd opgericht door ondernemer Pierre Mottet (IBA) in samenwerking met de Stichting voor Toekomstige Generaties.

Het fonds lanceerde een tweede projectoproep voor startende ondernemers die zich inzetten voor het milieu en duurzaamheid. Tot en met 28 juni 2017 kunnen deze ondernemers zich kandidaat stellen.

Het SE’nSE Fonds richt zich tot startende ondernemers in België die:

  • een onderneming of project ontwikkelen met een grote positieve invloed op het milieu
  • in hun dagelijkse werking de principes van duurzame ontwikkeling integreren.

Zaaikapitaal tot 100.000 euro

Het Fonds wil deze ondernemers steunen door hen financiële middelen ter beschikking te stellen. De jaarlijkse dotatie bedraagt 100.000 euro. Dit is in de vorm van zaaikapitaal.

Daarnaast biedt het Fonds de projecten de mogelijkheid tot ervaringsuitwisseling en netwerking. De bedoeling is om een brug te slaan tussen de 3F's (friends, family and fools) en meer structurele en omvangrijke financieringsbronnen.

Het investeringsmechanisme

SE’nSE wil het risico van dit type investeringen verlichten en de duurzaamheid van het Fonds op lange termijn te verzekeren. Daarom neemt het Fonds een deel in de winsten van de succesvolle ondernemingen.

Het investeringsmechanisme van het Fonds is zo opgezet dat de ondersteunde projecten worden gestimuleerd om de investeringen zo snel mogelijk terug te betalen. Maar ze kunnen er toch voor kiezen om zo lang als nodig beroep te doen op de financiële middelen.

Kritische feedback jury

Elk jaar selecteert een jury maximum drie ondernemingen die uitblinken in hun potentiële positieve impact op het milieu en hun duurzame werking. De jury bestaat uit vooraanstaande actoren uit het bedrijfsleven.

Bovenop de financiële steun biedt het Fonds ondernemers ook de mogelijkheid hun projecten bij te sturen dankzij de kritische feedback van de jury. Dit opent wellicht ook deuren naar andere, omvangrijkere financieringsbronnen.

Kandidaatstelling

Tot en met 28 juni 2017 kunnen ondernemers zich kandidaat stellen. Er zullen vijf à zes projecten worden geselecteerd die zich eind september voor de jury zullen presenteren. De beslissing van de jury zal in oktober bekend worden gemaakt.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
9 mei 2017
Terug naar boven
Terug naar boven