Top 5 mvo verhalen uit 2013

Welke artikels konden de lezers van MVO Vlaanderen het meeste bekoren in 2013? Wij zetten de 5 populairste mvo verhalen van het afgelopen jaar voor u op een rijtje.

1. Crowdfunding: “Innovatieve financieringsvorm met maatschappelijke troeven, maar België hinkt achterop”

Het crowdfunding concept kende in 2013 een enorme opleving, met tal van ondernemers en initiatiefnemers die hun maatschappelijk geëngageerde initiatieven lieten financiëren door mensen als u en ik. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is de Fairphone uit Nederland. Greg Van Elsen, medewerker van SoCrowd, fietste in zijn column voor mvo Vlaanderen door de maatschappelijke troeven van deze nieuwe financieringsvorm en stelde zich luidop de vraag waarom België achterop hinkt.

Lees dit artikel

2. Piet Colruyt: “Na de groene evolutie, tijd voor de sociale evolutie”

2013 was het jaar waarin de bal aan het rollen ging voor sociale ondernemers in België, en dat mede dankzij het sociaal investeringsfond SI² Fund van Piet Colruyt. In een interview met MVO Vlaanderen vertelde hij over de stille opmars van het sociaal ondernemerschap en hoe de overheid een stimulerende rol kan opnemen.

Lees dit artikel

3. Het nieuwe business model: van bezit naar gebruik

De laatste jaren zetten steeds meer bedrijven de stap van 'bezit' naar 'gebruik', denk maar aan Cambio en Mud Jeans. Dit nieuw soort business model gaat hand in hand met de kringloopeconomie en biedt grote milieu- en financiële voordelen. Laury Zwart van de online marktplaats FLOOW2 legde in haar column voor MVO Vlaanderen uit waar de kansen liggen voor bedrijven en consumenten.

Lees dit artikel

4. Associatie KU Leuven start met opleiding ‘sociale ingenieurs’

Steeds meer universiteiten en hogescholen nemen mvo-gerelateerde studies op in hun aanbod. In België startte de Associatie KU Leuven vanaf oktober 2013 voor de eerste keer met een opleiding Community Service Engineering. Daarin leren ingenieurs om oplossingen, toepassingen en hulpmiddelen te ontwikkelen die écht tegemoet komen aan de behoeften van eindgebruikers en organisaties in de social profit sector. Inge Vervoort, Project Director van de Thomas More hogeschool, gaf uitleg over de opleiding.

Lees dit artikel

5. Award for Best Belgian Sustainability Report 2013: de winnaars

Duurzaamheidsverslaggeving blijft een belangrijk topic voor bedrijven en organisaties die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Geen wonder dan ook dat de winnende verslagen van de 15e editie van de Award for Best Belgian Sustainability Report 2013 met veel aandacht werden gelezen.

Lees dit artikel

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
3 januari 2014
Terug naar boven
Terug naar boven