pvb ATS

Technologiegroep maakt leerlingen warm voor techniek

ATS Groep is een multidisciplinaire technologiegroep in Merelbeke. Ze creëren een duurzame, innovatieve en efficiënte productie- en werkomgeving voor hun klanten waarvoor ze werken aan totaalprojecten rond elektro, mechanica en HVAC. Hun werknemers van morgen hopen ze te rekruteren in onder meer de scholen uit de buurt.

"We werken hiervoor nauw samen met het onderwijs. Maar ook met hogescholen”, vertelt marketingmanager Lies Decock.

De aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen groeide gestaag bij ATS Groep. Het begon bij inspanningen rond milieu en veiligheid. Andere initiatieven kwamen hier geleidelijk uit voort. “Al hebben we er tot hiertoe geen gestructureerde aanpak voor.”

Samenwerking Techniekacademie

ATS Groep is een gekende bedrijfsnaam bij de plaatselijke scholen. Al blijft het niet bij technische colleges. “We werken ook samen met hogescholen. Hun studenten kunnen bij ons een stage of masterproef doen. Sinds 2018 werken we wel nauw samen met de Techniekacademie, lid van de STEM-Academie en gesteund door de Vlaamse Overheid. Dit initiatief biedt een reeks aan van een tiental technieklessen aan leerlingen van basisscholen, in vrijwel alle gemeentes van Oost- en West-Vlaanderen, die interesse hebben in techniek en wetenschap. In die lessenreeks zit één bedrijfsbezoek waaronder bij ATS Groep.”

Op een speelse manier leren leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar meer over techniek. “We leggen bijvoorbeeld op een heel eenvoudige manier uit wat een schakelkast is. Ze mogen er ook zelf mee aan de slag onder begeleiding van onze mensen. Op die manier willen we ze warm maken voor techniek en een technische specialisatierichting. We merken heel veel enthousiasme.”

Voortrekkersrol duurzaamheid opnemen

Als dochteronderneming van Luminus wil ATS Groep de CO2-uitstoot bij bedrijven mee helpen verminderen. Technologie voor automatisering kan hiertoe bijdragen. “We willen zo de energie-efficiëntie bij klanten verbeteren. We hebben zelf een nieuwe site in Gent. Daarbij willen we een voortrekkersrol opnemen rond energieneutraal bouwen. Wat we zoal deden? We plaatsten zonnepanelen, ledverlichting en goede isolatie. We onderzoeken ook nog de mogelijkheden om een windmolen te plaatsen. De energie die we uit de zon halen, slaan we op voor later gebruik. Dat batterijsysteem is momenteel nog uniek in een kmo-omgeving.”

“We geloven dat onze inspanningen een meerwaarde betekenen voor onze klanten. Het is altijd beter om in real life te laten zien wat kan in plaats van op papier. We willen tonen hoe het werkt.”

Veiligheid

Daarbij hebben we ook veel aandacht voor veiligheid. We brengen mensen op alle niveaus samen. Via schermen geven we hen tips om veiliger te werken. In onze sector is dat heel belangrijk. Veiligheid en gezond werken zijn thema’s die altijd terugkomen.”

Om gezondheid te stimuleren, organiseert ATS Groep al twaalf jaar de ATS Run. “Het is een recreatieve loopwedstrijd. Zowel voor onze eigen mensen, maar ook klanten, leveranciers, en iedereen die op een recreatieve manier wil sporten, sporen we aan om deel te nemen. Bovendien schenken we de opbrengst integraal aan lokale goede doelen.”

Dit jaar ondersteunden we drie goede doelen, waaronder een organisatie die spelbegeleiding voorziet voor terminaal zieke kindjes. We ondersteunen ook een organisatie die activiteiten organiseert voor nierpatiënten, zodat ze hun sociaal leven terug kunnen opbouwen. Een derde initiatief draait rond zinvolle initiatieven voor mensen met een mentale beperking. Op die manier willen we ons verankeren in de lokale gemeenschap.”

Vergroening wagenpark

ATS kiest bewust voor milieuvriendelijke alternatieven bij de vernieuwing van haar wagenpark. Concreet vervangen ze tien oude vrachtwagens door tien nieuwe modellen. “Deze vrachtwagens rijden op aardgas en stoten 94% minder fijn stof uit dan dieselmotoren. Eind dit jaar volgen nog eens tien nieuwe vrachtwagens van hetzelfde type. We vernieuwen trouwens niet alleen vrachtwagens. Ook bij de vervanging van bestelwagens kozen we voor een alternatief op aardgas.”

Lessen trekken

Samen met Volta wil ATS Groep een duurzaamheidsverslag maken. Dat moet een referentiekader bieden voor het bedrijf. “Op die manier kunnen we beter lessen trekken. De voorlopige versie is in ontwikkeling. Het moet de voorbode zijn van een meer gestructureerd MVO-beleid. We blijven hierop inzetten, want er is altijd veel enthousiasme voor de initiatieven. In de toekomst blijven we ook veel aandacht schenken aan het menselijk aspect binnen de job. We willen onze mensen bijvoorbeeld geruststellen wanneer ze uitvallen. We voorzien een gewaarborgd inkomen voor iedereen die vast in dienst is. Zo behouden ze hun loon wanneer ze langdurig uitvallen.”

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
11 juli 2019
Contactpersoon
Terug naar boven
Terug naar boven