Stress- en burn-outpreventie via massage op de werkvloer

stoelmassage

Relaxus wil bedrijven helpen om het absenteïsme terug te dringen. Dat doet de jonge onderneming door stoelmassages op de werkvloer aan te bieden.

“Het is een bijzonder efficiënte manier om stressklachten en burn-out te voorkomen”, aldus zaakvoerder Serge Pilaet. Massages zouden bij tachtig procent van de mensen voor een daling van de klachten zorgen.

Serge Pilaet had een bedrijf dat websites en apps ontwikkelde. Tot hij zich afvroeg of hij meer kon betekenen voor mensen.

“Ik volgde vervolgens verschillende cursussen en bijscholingen rond massagetechnieken. Een acht maanden geleden startte ik met Relaxus. We bieden standaardmassages aan voor particulieren, maar ook stoelmassages bij bedrijven.

De voldoening is enorm. Niet alleen voor wie gemasseerd wordt, maar ook voor de massagetherapeut.”

Mentaliteit bedrijven verandert

“Of bedrijven in België open staan voor massages op de werkvloer voor hun medewerkers? De reacties zijn uiteenlopend.

We sturen geregeld een e-mailing uit. We kregen eens een antwoord van een bedrijf dat schreef dat hun medewerkers al genoeg verwend worden. Gelukkig reageren niet alle bedrijven zo.

We masseren bijvoorbeeld personeelsleden van een poetsdienst. Het bedrijf hecht veel belang aan hun rug en ergonomie in het algemeen. We werken ook samen met kmo’s en architectenbureaus. Soms zijn het bedrijven waarvan je die openheid niet verwacht.

Maar in vergelijking met Nederland is er nog veel werk aan de winkel.”

Kostprijs absenteïsme verminderen

Serge Pilaet vindt het jammer dat personeelsleden met stresskrachten nog te veel naar medicatie grijpen.

“En absenteïsme is een behoorde kost voor een bedrijf. Ze moeten vaak intern een oplossing zoeken of een vervanger aanstellen. Er zijn alleen maar verliezers.

Natuurlijk is een massage niet zaligmakend. Maar qua preventie heeft het zijn effect al bewezen. In Nederland zijn er bedrijven die hun medewerkers zelfs tweewekelijks laten masseren. Soms in combinatie met een rugschool. Daar zijn we nog niet.”

“Eigenlijk kun je bedrijven het best overtuigen met allerlei publicaties over de voordelen. Alleen zijn we nog een kleine organisatie. Daardoor is het moeilijk om een voortrekker te zijn. We willen onze diensten stap voor stap verder opbouwen.”

Steun mutualiteit en overheid welkom

“We zouden meer ondersteuning kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld van de mutualiteiten en de overheid. Absenteïsme door stress en burn-out heeft toch een enorm effect op de gezondheidskost.

We merken wel wat veranderingen, maar dan gaat het veelal over nazorg. Terwijl net preventie nodig is. Ik vind dat er nood is aan een algemene website die alle mogelijke acties oplijst om stressklachten te voorkomen. Massage is daar een deel van, maar net zo goed een diëtiste of een personal coach. Ik speel met het idee om een dergelijk platform zelf op te zetten in samenwerking met verschillende collega’s. Het zou het welzijn op het werk sterk verbeteren.”

“Hoe duurzaam wij zelf werken? We gebruiken geen synthetische producten voor onze aromatherapie. De doeken voor onze stoelmassages zijn recycleerbaar. En we gebruiken enkel ecologische poetsproducten.

We vinden het belangrijk om dit ook mee te geven aan de bedrijven. Op die manier kunnen we een steentje bijdragen. Het is de harmonie tussen lichaam, geest en natuur. We tonen aan dat dit ook mogelijk is als klein bedrijf.”

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
9 oktober 2016
Contactpersoon
Terug naar boven

Voordelen

Terug naar boven