Stad Antwerpen geeft 1 miljoen euro voor slimme oplossingen

De stad Antwerpen geeft zeven bedrijven samen één miljoen euro om hun slimme oplossingen tot nuttige producten uit te werken. Ze werden geselecteerd uit meer dan 100 inzendingen.

Oproep tot innovatieve oplossingen

De Antwerpse economie ‘futureproof’ maken, daarop focust stad Antwerpen nu meer dan ooit. De coronacrisis zet ondernemers ertoe aan nieuwe inzichten te ontwikkelen en wendbaarheid te tonen.

Om ze te ondersteunen, lanceerde stad Antwerpen de voorbije zomer een oproep. 110 kandidaten toonden hun slimme oplossingen met een positieve impact op de veranderende samenleving en economie.

1 miljoen euro voor uitwerking van projecten

De jury selecteerde zeven bedrijven.

Om hun oplossing te realiseren, krijgen ze afhankelijk van hun voorstel een bedrag van €25.000 tot €200.000. Goed voor een totaalbudget van 1 miljoen euro. Dat budget komt uit het stedelijk compensatiefonds voor de coronacrisis waarmee stad Antwerpen bedrijven bijstaat.

Naast deze zeven winnaars ontvangt een 8ste project ook financiële steun met middelen van het programma Economie van stad Antwerpen

De zeven winnaars

De jury met experten van de stad, BlueHealth Innovation Center, Digipolis, The Beacon en Vlaanderen Circulair selecteerde deze ingezonden digitale en circulaire oplossingen:

  1. Een uniek winkelconcept op de Meir met The Future of Shopping van Retailhub.
  2. Een makerspace die IO Lab zal opzetten in innovatiehub The Beacon.
  3. Talenco zal een innovatieve machine ontwikkelen die het filtermateriaal maakt voor hi-end mondmaskers voor de gezondheidszorg.
  4. Een onderzoek door Rombit naar een goedkope contact-tracing armband voor evenementen.
  5. Een Online monitoringsysteem van Byteflies om ziekenhuispatiënten thuis op te volgen.
  6. YOKUU, een uniek circulair schoonmaakproduct zal uitgewerkt worden door de Antwerpse start-up Probibel, waarbij goedaardige microben worden ingezet tegen hardnekkig vuil en slechte microben.
  7. PolyPerception, een innovatie in het recycleren van plastiek verpakkingsafval, dat is wat Rafaël Hautekiet zal uitwerken in een analysetool.

Het achtste, apart ondersteunde project komt van de innovatiestudio Yeswecan. Die wil de duurzaamheid en het imago van de Antwerpse modesector versterken.

Meer informatie over de oproep en de geselecteerde projecten vind je op de website Ondernemen in Antwerpen.