Spuitgieterij investeert in productgamma gebaseerd op Cradle-to-Cradle-principe

C2C collage Bekina Indurub

Het Oost-Vlaamse bedrijf Bekina Indurub produceert al 45 jaar producten in kunststof.  Duurzaam ondernemen is voor hen geen loze slogan. "Het behalen van een bronzen C2C-certificaat is dan ook het bewijs van een geslaagde totaalaanpak”, vertelt Vanessa Verbeken, Area Sales Manager bij Bekina NV.

“Binnen de Bekina groep was Bekina Indurub de pionier. De ervaring die we hier opdoen, willen we later graag uitbreiden naar de zusterbedrijven Bekina Boots en Bekina Compounds. De verschillende facetten van duurzaamheid wilden we op een objectieve manier door een externe partij laten doorlichten en accrediteren.”

Leveranciers meekrijgen

Een van de grootste uitdagingen waarvoor Bekina Indurub stond: de leveranciers overtuigen om mee te stappen in het Cradle-to-Cradle-verhaal.

“Zij moesten heel wat informatie delen met de certificatie-instelling, niet met ons. Zoals? De samenstelling van de grondstof. Ook de Code of Conduct werd grondig afgetoetst. De focus lag hierbij op het verantwoord ethisch omgaan met hun werknemers.”

Bekina Indurub heeft bewust gekozen voor een beperkt aantal leveranciers waar ze al een jarenlange samenwerking mee hadden en die ook de meerwaarde zien van het C2C-concept.

Onschadelijke grondstoffen

“We hebben bewust gekozen voor grondstoffen die een grotere toegevoegde waarde hebben, zodat we ze tot high-end producten kunnen verwerken. Duurzaam en hoogkwalitatief gaan hier perfect hand in hand. Alle gebruikte grond- en kleurstoffen zijn van basiscomponent tot additief geëvalueerd. Ze zijn vrij van schadelijke elementen voor mens en milieu. Daar wordt streng op toegezien, zowel door Bekina Indurub als door de organisatie die instaat voor de onafhankelijke screening.”

Energiebeheer

Het gebruik van zonnepanelen van Bekina Indurub past binnen de duurzame filosofie van C2C. Het bedrijf voorziet zo in de energie die nodig is voor de productie van de C2C-producten.

“Daarnaast introduceerden we ook een aantal energiebesparende maatregelen. Zo wordt de warmte die vrijkomt tijdens de productie van de kunststofproducten gebruikt voor de verwarming van de bedrijfshal en het magazijn. Een ander voorbeeld is het voorzien van sensoren voor automatische verlichting in ruimtes die niet continu in gebruik zijn. Bijvoorbeeld in onze toiletten, verpakkingsafdeling, magazijn, …”

Waterbeheer

Een niet te verwaarlozen aspect is het verantwoord en bewust omgaan met water. Bekina Indurub is fier dat tijdens het productieproces geen drinkwater wordt gebruikt en geen afvalwater wordt gegenereerd.

“Alles loopt via een gesloten circuit. Een volgende stap zou kunnen zijn dat we zelf zorgen voor de zuivering en het hergebruik van het water afkomstig van het sanitair.”

Afvalstromen inperken

Standaard worden alle aanspuitingen online gerecycleerd. Hierdoor genereert de productie in principe geen afvalstroom.

“Enkel bij de opstart zijn de eerste producten vaak niet kwalitatief genoeg. Hiervoor loopt momenteel een proefproject en bekijken we samen met een partner of we dit afval kunnen sorteren om te kunnen hergebruiken voor nieuwe toepassingen.”

BRAVO-project voor medewerkers

Een laatste evaluatiecriterium is het respectvol omgaan met medewerkers, de zogenaamde ‘social fairness’. “Dit gaat over verbeteren van de ergonomie op de werkplek, maar evengoed over het correct waarderen en vergoeden van de medewerkers. We reiken ook tips aan voor een gezonde levensstijl. Met elektrische fietsen sporen we onze medewerkers aan om meer te bewegen. We gaven een cursus stoppen met roken en een coach gaf een opleiding rond gezonde voeding. Je ziet dat dit effect heeft. Ik zie bijvoorbeeld dat er recepten worden uitgewisseld.”

“Hoe de toekomst er voor ons uitziet? We hebben zonet ons certificaat uitgebreid met een extra materiaal om een nog breder palet aan producten te kunnen aanbieden. Volgende maand staan we op een beurs waar we onze C2C-mogelijkheden in the picture zetten. Voorlopig ambiëren we zowel een uitbreiding van ons gamma als een upgrade naar goud, maar dit zal mee bepaald worden door de reacties van onze klanten.”

“Onze inspanningen bleven niet onopgemerkt. VOKA heeft Bekina Indurub gescreend op vijf basiswaarden: Peace – People – Planet – Prosperity – Partnership. Op basis hiervan kregen we recent het VOKA-charter duurzaam ondernemen toegekend, dat ons in ons beleid bevestigt. Ook commercieel plukken we de eerste vruchten. Nieuwe projecten zijn al onze richting uitgekomen door ons bronzen Cradle-to-Cradle-certificaat. Het geeft dus echt wel een concurrentievoordeel.”

“Wat intern de reacties waren op deze inspanningen? Iedereen staat erachter en dat is ook nodig, want er wordt van iedereen verwacht dat ze hun steentje bijdragen. De hele keten, gaande van aankoop over productie, kwaliteitscontrole als marketing en verkoop, kortom alle medewerkers worden hierbij betrokken.”

Zo maakte men het verschil
  • Eigen energievoorziening.
  • Geen verbruik van leidingwater en geen afvalwater.
  • Cradle-to-cradle certificatie en VOKA Charter Duurzaam Ondernemen.
  • Concurrentievoordeel.
Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
19 april 2019
Contactpersoon
Terug naar boven

Voordelen

  • Eigen energievoorziening.
  • Geen verbruik van leidingwater en geen afvalwater.
  • Cradle-to-cradle certificatie en VOKA Charter Duurzaam Ondernemen.
  • Concurrentievoordeel.
Terug naar boven