Socres: 'We willen evolueren naar een maatschappelijke beweging binnen de ondernemerswereld'

Socres vzw wil een positieve bijdrage leveren aan het maatschappelijk welzijn door de noden van de social profit te koppelen aan de competenties en intenties van de profit. Via Socres kan een bedrijfsmanager een bestuursmandaat opnemen in een social profitonderneming, en zelfs omgekeerd. Mede-oprichter en voorzitter Danny De Bock legt uit wat de troeven zijn voor beide partijen.
 

Het doel van Socres is om profit te connecteren met non- en social profit, en in beide richtingen uitwisseling op gang te brengen en talent te delen. Socres ontstond in 2011 tijdens een opleidingsinitiatief van Vlerick Business School en werd een jaar lang ondersteund met Vlaamse subsidies. Tijdens dat jaar slaagde de organisatie erin haar krijtlijnen uit te tekenen en de eerste succesvolle projecten te realiseren.

Hoe brengt Socres de profit en de non-profit samen?

De Bock: Heel concreet vragen we aan bedrijfsleiders en hun managers om bestuursmandaten op te nemen in social profitorganisaties. Zo kunnen ze hun kennis en inzicht inzetten om deze organisaties te ondersteunen en aldus maatschappelijke meerwaarde te realiseren.

Vanwaar dit idee?

De Bock: Geen enkel ziekenhuis, ouderenvoorziening of scholengroep kan zich vandaag nog toekomstgericht organiseren zonder grondige inzichten in bedrijfseconomische mechanismes. Kijk naar de zorgsector, waar subsidies steeds meer naar de patiënten vloeien dan naar de instellingen. Dat dwingt deze organisaties na te denken over een nieuw business model en hoe ze actief klanten kunnen aantrekken. De profitsector heeft de nodige management skills en strategische inzichten om hier een antwoord op te bieden.

Wat is het voordeel voor de profitsector?

De Bock: Het voordeel voor de kandidaat bestuurders is dat ze belangrijke inzichten opdoen in de werking van social profitorganisaties. Ze worden uitgedaagd te functioneren in een totaal andere werkomgeving en kunnen zo hun competenties verbreden. Daarnaast dragen ze natuurlijk hun steentje bij aan de maatschappij. Onze 4 founding partners – KBC, Essers, Recticel en Alcopa – zijn alvast overtuigd van de voordelen.

Wat zijn de toekomstplannen van Socres?

De Bock: De bedoeling is om druppelsgewijs een platform uit te bouwen waar de profit en social profit elkaar kunnen ontmoeten. We willen activiteiten organiseren en oplossingen bieden voor vragen op maat. Dat willen we bekostigen door een kleine bijdrage van onze profitleden. Het is echter niet onze bedoeling om consultancywerk te gaan verrichten. Vanuit onze projecten willen we evolueren naar een echte maatschappelijke beweging binnen de ondernemerswereld, profit of non-profit.

Waar zit het verschil tussen Socres en een netwerk als KAURI, dat ook samenwerking tussen profit en non-profit stimuleert?

De Bock: KAURI heeft een bredere kijk dan ons en richt zich op de drie pijlers van mvo – people, planet en profit – terwijl Socres zich toespitst op het profit-luik. Het gaat hem over hoe een onderneming op een maatschappelijk verantwoorde wijze financiële en sociale winst kan genereren. Het is wel de bedoeling om samen met KAURI en hun leden rond de tafel te gaan zitten en te bekijken hoe beide initiatieven elkaar kunnen aanvullen.