Social catering in de zorg nieuwe trend?

Food in Mind, een onderzoeksorganisatie in foodservices, voerde een studie uit rond social catering. Ze wilden een duidelijk beeld krijgen over de actuele situatie op de foodservicemarkt in Belgiëen van de specifieke deelsegmenten zoals de zorgsector. Met de verkregen informatie schetsten ze een toekomstbeeld tot 2017.

 

Wat is social catering?

Social catering is geen ‘fabrieksvoedsel’, maar écht eten en beleving dat de sociale ervaring verbetert. Duurzame, maatschappelijk verantwoorde voeding bestaat onder meer uit:

 • lokale producten, seizoensgroenten, vergeten groenten
 • fairtrade en bio
 • vermindering (rood) vlees en meer veggie
 • afwisseling plantaardige en dierlijke voeding
 • beperking voedselaval en waterreductie
 • gebruik duurzaam materiaal en duurzame landbouw(machines.

Duurzaamheid binnen de catering van een zorgorganisatie

Food in Mind verzamelde de resultaten van de studie uit bestaande marktgegevens (vorige nationale rapporten en onderzoek op maat). Daarnaast haalden ze ook informatie uit expertinterviews die ze bij sleutelspelers, waaronder UZ Gasthuisberg, verkregen gedurende een uitgebreid persoonlijk interview.

Deze info vulden ze aan met gegevens van telkens dertig telefonische contacten bij andere operators binnen elk deelsegment, gehouden in de periode september 2013 tot januari 2014.

Wat betreft de zorgsector spreken de cijfers over duurzaamheid binnen de cateringorganisaties voor zich. Bij de ondervraagden zegt 42 procent dat er aandacht is voor duurzaamheid, 19 procent zet in op duurzame voeding, 17 procent houdt rekening met milieuaspecten en 19 procent denkt na over efficiënte logistiek.

Cateringtrends 2017 in de zorg

Het rapport levert een aantal trends op met betrekking tot catering in de zorgsector:

 • Roomservice wordt de nieuwe kreet. Op vele plaatsen maken voedingshostessen deel uit van het foodservice team: zij zijn het aanspreekpunt voor alle voedingsvragen op de afdeling. Zij hebben rechtstreeks contact met de patiënten/residenten, noteren alle wensen en serveren maaltijden en tussendoortjes. Zo kan het verzorgingsteam focussen op verzorgende en medische taken.
   
 • Voeding in rusthuizen evolueert naar een kernactiviteit. Voeding komt los van het medisch terrein, wat betekent dat de hoofdverpleging niet enkel meer de beslissingen neemt over de voeding. De aandacht voor kwaliteitsvolle en gevarieerde voeding wordt heel groot.
   
 • De evolutie van woonzorgcentrum (ROB) naar rust- en verzorgingstehuis (RVT) zal zich doorzetten (zowel de beheerder als de patiënt/bewoner zal een beter zicht krijgen op de totale kostprijs per dag).
   
 • Bij een vermindering van het actuele btw-tarief (21%) zullen cateringfaciliteiten nog meer uitbesteed worden.
   
 • Afvalbeheer staat prioritair in de zorgsector.
   
 • Preventieve zorg krijgt een boost door E-health. Dit is de toepassing van internet- en communicatietechnieken om zorgprocessen eenvoudiger, sneller en goedkoper te organiseren. Hierin staan service en gezondheidsbevordering voorop. E-health biedt de mogelijkheid tot laagdrempelig contact tussen zorgaanbieder en zorgvrager en brengt het sociale aspect terug in de zorg via de digitale snelweg. Ook is het mogelijk om via dit middel als zorgaanbieder met een groep patiënten te communiceren.

 

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
30 november 2015
Terug naar boven
Terug naar boven