Primeur bij Brouwerij Huyghe: lokale gerst voor lekker bier

Brouwerij Huyghe uit Melle, vooral bekend om haar Delirium Tremens, gaat als eerste grote brouwerij in Vlaanderen werken met lokale gerst. Ze heeft een overeenkomst getekend met het nabijgelegen Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) voor een experiment met zomergerst.

Gerst is een bekend product dat bij ons al lang geteeld wordt, maar het gaat meestal over wintergerst. Het is echter de zomergerst die nuttig is voor het brouwproces: hij heeft een dikke korrel met veel zetmeel die perfect is voor brouwgerst. De Vlaamse brouwerijen halen hun zomergerst uit het buitenland, maar ILVO wil nu de juiste teelttechniek zoeken om die kennis te verspreiden.

Het gebruik van lokale gerst past perfect in de ambitie van brouwerij Huyghe om de groenste brouwer van het land te worden. Hoewel haar productie de voorbije tien jaar verdubbeld is, hebben zware duurzaamheidsprogramma’s ervoor gezorgd dat haar water- en energieconsumptie per liter bier meer dan gehalveerd is. Met dit 'gerstproject' blijft de brouwerij streven naar een duurzaam product met een lage CO2-impact en minder voedselkilometers.

In eerste instantie zal er op een proefveld van 8 hectare geëxperimenteerd worden met zomergerst. De hoeveelheid zomergerst die het proefveld zal produceren, zal absoluut niet volstaan voor de productie van brouwerij Huyghe. Maar er zijn mogelijkheden voor een groeiscenario, dus dit is een goede stap in de richting van meer duurzame lokale productie. Hopelijk zorgt het initiatief er op lange termijn voor dat de Vlaamse landbouw een karaktervolle lokale brouwgerst kan produceren.