OVAM Ecodesign Award PRO 2013 gaat naar Bulo en Studio Segers

Dinsdag 21 januari 2014 reikten minister Schauvliege en de OVAM in het Vlaams Parlement de zesde OVAM Ecodesign Award PRO uit in het kader van de Henry van de Velde Awards voor design, georganiseerd door Design Vlaanderen. Met deze awards wil de OVAM ontwerpers en bedrijven belonen die rekening houden met de milieu-impact van hun producten. Bulo (O Mr. President) en Studio Segers (Daily Needs) kaapten dit jaar de hoofdprijzen weg.
 

Samen met Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zet de OVAM zich in voor een duurzaam beheer van materialen. Dat betekent dat we materialen in een eindeloze kringloop, van wieg tot wieg, blijven hergebruiken. Het Afvalstoffendecreet heeft minister Schauvliege daarom omgevormd tot een Materialendecreet. Materialen vormen de ruggengraat van onze economie, ze zijn de dragers van onze productie- en consumptiepatronen. Willen we de aarde leefbaar houden, dan moeten die patronen drastisch veranderen.

Ecodesign betekent slimmer ontwerpen, het herbedenken van onze omgeving en materialen om zo bij te dragen aan een duurzame maatschappij. Vaak levert dit verrassend fraaie en innovatieve producten op.

Ecodesign in de kijker

Met de OVAM Ecodesign Award PRO wil de OVAM jaarlijks de beste ecodesigners in de kijker plaatsen. Samen met Vlaams minister Joke Schauvliege reikt ze een award uit in twee categorieën: 'product op de markt' en 'product in ontwikkeling’. In de categorie 'product op de markt' duidt de jury enkele genomineerden en één laureaat of winnaar aan. Deze winnaar ontvangt een geldprijs van 4.000 euro en een award. In de categorie 'product in ontwikkeling’ beloont de jury producten die productierijp zijn, maar nog niet op de markt beschikbaar zijn. Uit deze categorie wordt één winnaar gekozen die een geldprijs van 2.000 euro krijgt.

De jury beoordeelt vooral de mate waarin ecodesign toegepast werd. Houdt de ontwerper in elke fase van de levenscyclus van het product rekening met milieuaspecten? Daarnaast beoordeelt de jury de algemene kwaliteit en vormgeving, het verspreidingspotentieel en het vernieuwende karakter

Laureaat: product op de markt

O Mr. President van Bulo, een unieke werktafel voor kinderen van alle leeftijden, won de OVAM Ecodesign Award PRO in de categorie ‘product op de markt’. De tafel moet ons eraan herinneren dat we moeten blijven spelen en creatief experimenteren. Het meubel is personaliseerbaar en werd ontworpen om mee te groeien met zijn gebruiker: van een tafel om staand aan te spelen door peuters en kleuters, tot een zitwerkplek voor kinderen tot 10 jaar, tot later een bijzettafel.

Het tafelblad van O Mr. President wordt in Bulo’s productiehallen gefabriceerd uit kwalitatief resthout uit de eigen productie. De verpakking, vervaardigd uit gerecycleerd karton, kan omgetoverd worden tot een scheidingswand en stoeltje. Zelfs de monteerhandleiding heeft een tweede functie en doet dienst als tekenblad.

Bulo ontvangt voor dit ontwerp een geldprijs van 4.000 euro en een award.

Laureaat: product in ontwikkeling

Daily Needs is een gamma van modulaire productelementen om te tuinieren en kleinvee te houden. De gebruiker kan zijn eigen samenstelling maken uit een kippen- of konijnenhok, een groententeeltbak (of serre), een compostbak, een berging voor tuingereedschap en een recipiënt voor het opvangen van regenwater.

Het tuingamma wordt grotendeels vervaardigd uit dennenhout dat een thermische behandeling onderging. De producten worden flatpack verpakt en de consument monteert zelf de onderdelen.

Met Daily Needs wil Studio Segers moestuinieren en kippen houden stimuleren op een beperkte oppervlakte. Zo brengen ze een mentaliteitsverandering teweeg en willen ze de ecologische voetafdruk van gezinnen verlagen. Studio Segers ontvangt een geldprijs van 2.000 euro voor hun ontwerp.

Opmerking: De winnaars van de OVAM Ecodesign Award PRO 2014 vindt u hier.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
22 januari 2014
Terug naar boven
Terug naar boven