Parking voor vrachtwagens

Ook duurzaam transport krijgt steun via ecologiepremie+

VLAIO steunt via de ecologiepremie+ ondernemingen voor ecologie-investeringen uit een limitatieve technologieënlijst. Deze lijst werd uitgebreid met steun voor duurzaam transport.

92 ton minder CO2-uitstoot per vrachtwagen

De ecologiepremie+ steunt ondernemingen die ecologie-investeringen realiseren in het Vlaamse Gewest. Alleen investeringen die voorkomen op de limitatieve lijst van gestandaardiseerde ecologie-technologieën, komen in aanmerking. De Vlaamse Regering heeft besliste deze lijst uit te breiden met duurzaam transport.

Concreet gaat het om:  

  • Elektrische vrachtwagens en bussen;  
  • Vrachtwagens met een brandstofcel op waterstof;
  • Dual-fuel motoren (waterstof-diesel) voor vrachtwagens en containerliften.

Naar schatting kunnen deze ecologie-technologieën per vrachtwagen een vermindering van 92 ton CO2-uitstoot per jaar realiseren. Ter vergelijking: dit stemt overeen met de aanplanting van bijna 8 ha bos per vrachtwagen.

Steun voor duurzaam transport  

Elektrische voertuigen zijn momenteel de duurzaamste en komen vanaf heden in aanmerking voor de ecologiepremie+. De gemiddelde steun bedraagt € 125.000 voor één vrachtwagen en € 148.500 voor één autobus.

Ook de ombouw van dieselmotoren naar dual-fuel motoren (met injectie van waterstof) komt in aanmerking. Daarvoor bedraagt de subsidie gemiddeld € 36.000. Een vrachtwagen die is uitgerust met een waterstof brandstofcel kan rekenen op een ecologiepremie van ongeveer € 90.000.

Zoveel mogelijk bedrijven laten proeven van transitie

Om zoveel mogelijk bedrijven de kans te geven om met deze technologieën te experimenteren, is de ecologiepremie+ per aanvrager beperkt tot maximaal twee vrachtwagens op elektriciteit, twee autobussen op elektriciteit en twee vrachtwagens op waterstof.

Zo kan een maximaal aantal ondernemers nagaan of de duurzame transitie op vlak van transport voor hen nu reeds een haalbare kaart is. De steun is cumuleerbaar met federale maatregelen.

Aarzel niet, dien je aanvraag in voor 16 december 2022.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
21 september 2022
Terug naar boven
Terug naar boven