Ontmoet een design agency met een sociale missie

Freckle omschrijft zichzelf als ‘een creative agency in social design’. Wat dat precies betekent?

Een creatief wat?

Freckle helpt organisaties, bedrijven en overheden bij designonderzoek, designtrajecten en experimenten die een positieve impact hebben op mens en omgeving. Het bureau streeft ernaar een partner te zijn die ideeën concreet helpt te maken, plannen helpt afstemmen op de noden van een specifieke doelgroep en een beeld helpt vormen van wat er leeft in bepaalde gemeenschappen. Dat vertalen ze naar creatieve en innovatieve voorstellen voor nieuwe projecten, concepten, experimenten en diensten.

Een designer met een missie

Freckle is een initiatief van Anna Kint, een designer met een missie. Ze wil zich met haar agentschap inzetten voor een positieve maatschappelijke impact. Ze heeft de afgelopen jaren een uitgebreide ervaring en expertise opgebouwd op het vlak van sociaal ondernemerschap, sociale innovatie en servicedesign.

Ze heeft met tal van partners samengewerkt om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken; van overheden tot middenveldorganisaties en kennisinstellingen. Dat heeft haar geholpen om een unieke visie op design te ontwikkelen en hoe ze het kan inzetten voor positieve maatschappelijke veranderingen.

Slow design, uitgebreide diensten

Onthaasting zit in de lift, ook bij Freckle. Het agentschap werkt volgens de principes van slow design, met de nadruk op een positieve impact, duurzame maatschappelijke en economische ontwikkeling, inclusieve ontwerpprocessen, kennisdeling en een holistische kijk op creatief denken, processen en resultaten.

Op die manier willen ze nieuwe waarden introduceren in ontwerpprocessen en bijdragen aan de overgang naar een duurzame maatschappij.

Je kunt bij hen terecht voor verschillende projecten, zoals:

  • Design research: onderzoek naar maatschappelijke uitdagingen
  • Servicedesign: van noden naar ideeën naar concepten en implementatie
  • Experimenten
  • Procesbegeleiding bij co-creatieprojecten
  • Innovatie-injecties: workshops en projecten op maat

In de praktijk

Een voorbeeld van zo’n innovatie-injectie is de workshop die Freckle op touw heeft gezet voor Stad Leuven. Dat creatieve evenement vormde de voorbereiding op toekomstige acties rond toegankelijkheid. Samen met de deelnemers werd bekeken welke noden en ideeën er leven over toegankelijkheid in Leuven en wat de rol van toegankelijkheids-ambassadeurs daarbij kan zijn. In 2022 kreeg Leuven een bijzondere vermelding binnen de Europese Access City Award, de jaarlijkse Europese prijs voor toegankelijke steden.