Nieuwe Vlaamse stichting lanceert projectoproep rond ondersteuning lokale milieuprojecten

Op 3 juni 2016 introduceerde Be Planet, een Belgische stichting, zich in Vlaanderen en Brussel. Haar doel is het ondersteunen van lokale projecten met een positieve impact op het milieu, geinitieerd door burgers en verenigingen.

Zij lanceren nu een projectoproep die loopt tot 5 augustus 2016.

Omdat er nood is aan een draagvlak om een synergie te creeren tussen bedrijven, burgers en de overheid ten voordele van het klimaat, richtten Bond Beter Leefmilieu (BBL), de Brusselse stadsbeweging BRAL en Inter Environnement Wallonie (IEW) de stichting Be Planet op. Ze willen samen lokale projecten ondersteunen die een positieve impact hebben op het milieu.

“Met Be Planet geven we burgerinitiatieven in Vlaanderen en Brussel een boost”

Deze woorden komen van Danny Jacobs, directeur Bond Beter Leefmilieu. “We willen dat de komende jaren meer burgers en verenigingen financiering krijgen voor innovatieve, duurzame en lokale projecten. Onze ambitie is om eind 2018 met tevredenheid terug te kunnen kijken op de meer dan honderd initiatieven die we mee hebben mogelijk gemaakt. Ook dankzij onze kansengevers: de bedrijven, overheden en burgers.”

Ook Sabine Denis, co-executive officer van The Shift klinkt positief: “Een recente survey van The Shift leert dat een grote meerderheid van bedrijven en non-profit organisaties het belang van duurzaamheidspartnerschappen onderschrijft om maatschappelijke en ecologische uitdagingen aan te gaan. Be Planet is hier een mooi voorbeeld van.”

Lancering projectoproep

De projecten die Be Planet ondersteunt, moeten een positieve impact hebben op het milieu. Impact interpreteren zij in de brede zin van het woord.

Projecten kunnen dus betrekking hebben op verschillende milieuthema’s: de strijd tegen klimaatverandering, biodiversiteit, mobiliteit, energie, afvalbeheer, voeding en landbouw, …

Projecten die de jury selecteert, krijgen ondersteuning. Die ondersteuning kan op verschillende manieren verlopen:

  • Sommige projecten ondersteunt Be Planet financieel met een maximumsubsidie van 10.000 euro
  • Sommige projecten neemt het op in de portefeuille. Daarin zitten projecten waarvoor Be Planet financiering zoekt
  • Voor sommige projecten stelt Be Planet een crowdfunding-actie voor die het begeleidt. Op die manier worden de nodige fondsen gezocht voor de realisatie van het project.

Een projectdossier indienen kan tot 5 augustus 2016.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
7 juli 2016
Terug naar boven
Terug naar boven