Nieuwe tool voor circulaire bouwprojecten

Circulair Gebouwd is een online hulpmiddel om de circulaire ambities van een bouwproject te bepalen, communiceren en op te volgen.

Circulariteit wint aan een snel tempo aan belang voor de bouwsector. Zeker nu de toeleveringsketens van grondstoffen en de prijzen voor energie onder druk staan. Maar circulair bouwen gebeurt niet per toeval. Het vergt van bij de start van een project een duidelijke visie en toekomstgerichte keuzes over materiaalgebruik, inrichting, samenwerking…

Kiezen en communiceren

Circulair Gebouwd helpt de verschillende betrokken partijen in een bouwproject om een visie te formuleren, daar concrete acties aan te verbinden en ze later op te volgen. De tool gidst gebruikers stapsgewijs door het proces en legt hen een aantal mogelijke maatregelen en aandachtspunten voor. Denk daarbij aan opties als: ontwerp voor hergebruik, flexibele ruimtelijke indeling en gebruik van gerecycleerde materialen. De keuzes die een gebruiker maakt, worden gepresenteerd in de vorm van een overzichtelijk dashboard. Op die manier is Circulair Gebouwd ook opgevat als een toegankelijk communicatiemiddel naar de betrokken partijen toe. Wanneer circulaire ambities in de praktijk zijn omgezet, kan de gebruiker dat in de tool aanduiden om zo de vooruitgang te visualiseren in het dashboard.

“Binnen de sector is er nood aan de nieuwe tool”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen: “want van in de ontwerpfase dienen opdrachtgevers, architecten, aannemers en het voltallige bouwteam bij het project betrokken te worden om de circulaire ambities waar te maken. Bovendien sluit de tool naadloos aan bij GRO, de bestaande duurzaamheidstool voor bouwprojecten van de Vlaamse overheid. Waar GRO vandaag al werkt met een uitgebreide lijst aan criteria, kan je met Circulair Gebouwd specifieker en helemaal op maat van je project aan de slag gaan”

Circulair Gebouwd werd officieel voorgesteld op de laatste actiedag van de Green Deal Circulair Bouwen in Brugge. Het is het resultaat van een brede samenwerking binnen het Interreg 2 Zeeën 2014 – 2020-project Circular Biobased Construction Industry (CBCI).