Nederlandse spin-off redt de planeet met mos

Het leven in de stad dreigt in de nabije toekomst onaangenaam of zelfs onmogelijk te worden. De ‘concrete jungles’ waarin we wonen en werken, zijn nauwelijks bestand tegen de opwarming van de aarde en dragen op hun beurt bij aan het ontstaan van hitte-eilanden. Daarin zijn de temperaturen onhoudbaar. De Nederlandse startup Respyre, een spin-offproject van TU Delft, heeft zich voorgenomen daar een stokje voor steken.

Zuurstofrijke steden

De vijf ondernemers achter Respyre willen het stadsleven gezonder maken door ruimte te creëren voor natuur in volgebouwde omgevingen en zelfonderhoudende vegetatie te integreren op een efficiënte en duurzame manier.

Daarvoor spitsen ze zich toe op een unieke, wetenschappelijke kruisbestuiving van technologie en materialenkennis. Met gevels van bioreceptief beton en mos kan Respyre zuurstof geven aan stedelijke omgevingen. En dat op een kosteneffectieve manier.

Duurzaam van a tot z

Van productie tot levensduur: duurzaamheid is een cruciaal element tijdens elke stap van het proces. Respyre ontwikkelt beton uit puin en gereactiveerd cement. Dat heeft een lagere impact op het milieu dan gewone betonproductie. Afhankelijk van het type project kan er gewerkt worden met een pleisterlaag, een voorgefabriceerd betonelement of beton dat op locatie wordt gegoten.

Het voordeel van die flexibele werkwijze is dat het product kan worden aangebracht op bestaande structuren, maar zich ook gemakkelijk laat integreren in nieuwe projecten. Het is een snelle, eenvoudige en kosteneffectieve manier om natuurlijke elementen te verwerken in de stedelijke omgeving.

Zodra een gevel geïnstalleerd is, zorgt het bioreceptief cement dat er spontane mosgroei optreedt. Na enkele maanden bedekt het mos de hele geveloppervlakte. Binnen de twee jaar heeft het de uitstoot, gekoppeld aan de productie van het product, gecompenseerd. Het mos groeit snel dankzij de toegevoegde voedingsstoffen in het beton.

De groene gevelbedekking heeft ook positieve gevolgen voor de structuur waarop ze is aangebracht. Dankzij de evapotranspiratie van vastgehouden water kan het mos het gebouw afkoelen. Bovendien biedt de gevelbekleding bescherming tegen de weersomstandigheden en draagt ze zo bij aan een langere levensduur van het gebouw.

Bioreceptiviteit: eenvoudiger dan het klinkt

Respyre heeft intussen een patent aangevraagd voor hun bioreceptieve betonoplossing. Maar wat is ‘bioreceptiviteit’ precies? De term verwijst naar materialen en objecten die gecreëerd zijn voor integratie met natuurlijke elementen.

In dit geval faciliteert de bioreceptieve betonoppervlakte de groei van mos. Dat is mogelijk omdat het beton over verschillende kenmerken beschikt: het is poreus, houdt water vast en heeft een textuur met microporiën, de juiste zuurtegraad en toegevoegde voedingsstoffen. Daardoor biedt het de perfecte omstandigheden voor optimale mosgroei.

Bovendien is mos heel goed geschikt voor groene gevelbekleding, omdat het plantje rizoïden heeft in plaats van wortels. Die rizoïden functioneren als een hechtmiddel, waardoor ze de gevel niet beschadigen. Het bioreceptieve beton creëert een substraat waarop de rizoïden het perfect naar hun zin hebben.

Daardoor hoeven mosgevels niet bevestigd te worden met een ingewikkeld systeem. De oplossing van Respyre voorziet alle bevestiging die het mos nodig heeft en een omgeving waarin het autonoom kan overleven. Verder heeft een mosgevel geen onderhoud nodig.

Een klein plantje met een grote impact

Maar mos heeft nog meer in zijn mars. Er zijn ongelooflijk veel verschillende soorten mos, waardoor het mogelijk is om de beste soorten te selecteren en te combineren per project.

De jongens van Respyre hebben de nodige kennis en expertise in huis om hun klanten te helpen bij de selectie van de juiste mossoort(en), advies te verlenen over geschikte locaties en ondersteuning te bieden bij het ontwerp van gevels. Zo zorgen ze ervoor dat de natuur haar werk kan doen zonder bijkomende interventie na de installatie.

Nog een – niet onbelangrijk – voordeel van de vele mossoorten waaruit je kunt kiezen is dat het resultaat op esthetisch vlak niet moet onderdoen voor andere soorten gevelbekleding.

Samengevat biedt het systeem van Respyre verschillende voordelen:

  • Het is snel en eenvoudig: de oplossing werkt op volle kracht binnen enkele maanden.
  • De oplossing is zelfvoorzienend: evenwichtige mossystemen vragen nagenoeg geen onderhoud.
  • Het is goed voor het klimaat: er is minder CO2-uitstoot dankzij het absorberend vermogen van het mos.
  • Het ziet er mooi uit: want het oog wil ook wat.

Laat het mos maar groeien

Momenteel bevindt het ambitieuze project van Respyre zich in de ontwikkelingsfase, meer bepaald in de prototypefase (of TRL 7 in vaktermen). Het vijfkoppige team werkt aan grootschalige proefprojecten om de werkwijze van de techniek te valideren. De technologie is beschikbaar voor demonstraties/proefprojecten en voor aanbestedingen op lange termijn.

Wie graag op de hoogte blijft, kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief.